OROSZVILAG.HU


A grúziai választások eredményei

Címlap » Elemzések, interjúk
  |  2012-10-04 12:54:33  |  
Gyóni Gábor

A grúziai választások eredményei

A városi lakosság szavazta le Szaakasvilit

 A grúziai választások eredményei

 

Grúziában immár 100 %-os szintű az október 1-jén tartott választás adatainak összeszámlálása.  Ezek alapján le lehet vonni néhány érdekes választásföldrajzi jellegű, de a választási földrajzon túlmutató következtetést.

A végeredmény szerint a Bidzina Ivanisvili nevéhez köthető ellenzéki Grúz Álom – Demokratikus Grúzia választási blokk országosan a szavazatok 54,88 %-át szerezte meg a parlamentáris köztársasággá váló Grúziában. Miheil Szaakasvili elnök pártja, a Nemzeti Egység Mozgalom végül a voksok 40,39 %-át kapta meg, azaz jelentős különbség alakult ki a két nagy párt között. A 77, listán kiosztásra kerülő helyből ennek megfelelően 44-et kaphat a Grúz Álom, 33-at a Nemzeti Egység Mozgalom. Az 5 %-os küszöböt rajtuk kívül senkinek nem sikerült átlépni (a Kereszténydemokrata Mozgalom 2 %-ot szerzett).

A főváros Tbilisziben valósággal lemosták Szaakasvili pártját. Az itteni választókörzetek mindegyikében az ellenzék nyert, többnyire 60 % fölötti eredménnyel. A nagyobb városok közül Rusztaviban szintén az ellenzék aratott győzelmet. A parlamenti várossá tett Kutaisziben is kikapott Szaakasvili pártja (36 %, Grúz Álom – 57 %), akárcsak Potiban (36-37 ill. 57-58 %).

Az egyéni körzetek tekintetében szintén az ellenzék győzött, 37 helyen szerzett mandátumot, a hatalmi párt 36 körzetben.

A Szaakasvili által 2004-ben visszaszerzett Adzsáriában kiegyenlített küzdelem zajlott az ellenzék és a hatalom pártja között, ám a mintavárossá tett Batumiban a szavazók 63-65 %-a támogatta az ellenzéket és csak 29-31 % a Nemzeti Egység Mozgalmat.

Azaz a városok inkább az ellenzéket támogatták, Szaakasvili pártja pedig a vidéki lakosság körében volt népszerűbb.

Különösen igaz ez Dél-Grúziára (Kvemo-Kartli és Szamche-Dzsavaheti), ahol a Nemzeti Egység Mozgalom általában 80 % körüli eredménnyel szerepelt.

A nyugat-grúziai Szvanetiban is inkább Szaakasviliékat támogatták, a délnyugati Guriában viszont az ellenzéket. A többi régióban nagyjából kiegyenlített eredmények születtek.

A Grúz Álom tehát várhatóan 81 mandátummal fog rendelkezni az új törvényhozásban, a Nemzeti Egység Mozgalom pedig 69 képviselőt küldhet a kutaiszi parlamentbe.

 

 

Cimkék: Grúzia, választások, 2012, grúz Álom, Bidzina Ivanisvili, Miheil Szaakasvili, Nemzeti Egység Mozgalon, Tbiliszi, Rusztavi, Batumi, Adzsária
Országok: Grúzia
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat