OROSZVILAG.HU


Adalék a kaukázusi terrorizmushoz

Címlap » Elemzések, interjúk
  |  2014-02-13 15:37:30  |  
Gerencsér Árpád

Adalék a kaukázusi terrorizmushoz

Klánrendszer és terrorizmus

 Adalék a kaukázusi terrorizmushoz

A Kaukázus térségével kapcsolatban számos tény tévesen kerül a köztudatba, amiből gyakran elhamarkodott következtetéseket, általánosításokat vonnak le.

A Kaukázus térségben és Dél-Oroszországban elkövetett robbantásokat nem lehet csak és kizárólag a terrorizmus számlájára írni. A Kaukázus térség stratégiailag nagyon fontos pozíciót foglal el. Területén számos csempészútvonal halad keresztül, amelyeken a közép-ázsiai drogot, fegyvereket, embereket csempésznek. A szállítási útvonalakat hadurak, klánok ellenőrzik. Az Észak-Kaukázusban évezredes hagyományok uralkodnak, azaz nincs központi kormányzás, erős a klánszervezet. A területet klánok osztották fel egymás között, és az útvonalak ellenőrzéséért gyakran csapnak össze egymással. Mindezt tetézi, hogy a modern szervezett bűnözés is kiveszi részét a feketekereskedelemből, így egy nagyon instabil környezet jött létre. A robbantások sokszor a rivális klánok, bandák egymással való leszámolásának tekinthető, ahogy ezt az FSZB helyi szervezetei is megerősítik. A robbantások, terrortámadások másik csoportja két részre osztható;

1) az orosz fennhatóság elleni akciók, amiket vallási köntösbe bújtatva „adnak el”;

2) pénzszerzési céllal elkövetett támadások, rablások.

A támadások egy harmadik csoportja is várható, amely eddig nem volt jellemző a térségben, de a közel jövőben biztosan itt is megjelenik; a síiták és szunniták közti feszültség felszínre kerülése.

A hírekben csak a volgográdi robbantások szerepeltek, azonban ezzel egy időben az Észak-Kaukázusban több merénylet is történt. Lehet véletlen, de lehet egy összehangolt támadás sorozat, amely egyszerre szolgálhatott az oroszok elleni és a rivális klánok elleni támadásnak.

Az Észak-Kaukázusban lévő terrorista csoportok száma nem jelentős, de támogatottságuk, emberi és anyagi utánpótlásuk jelentős. Az FSZB becslései szerint, mint egy 1200 – 2500 fős, nagyon jól kiképzett, kitűnően felszerelt ember áll a terrorcselekmények mögött. Mondhatnánk, hogy csak, de ezek az emberek olyan kiképzést kaptak, akikkel szemben az orosz különleges erőket kell Moszkvának bevetni. Sokszor az első harci tapasztalataikat itt szerzik meg azok a terroristák, akiket Szíriában, Szudánban, Afganisztánban, Irakban, vagy bármely más instabil régiójában a világnak, zsoldosként vetnek be. A Kaukázus térségből a terrorizmust és a szervezett bűnözést exportálják.

A hadurak bevételi forrásaik;

1) csempészet;

2) emberrablások;

3) szervezett bűnözés (a csecsen maffia az orosz maffia része, és a világ minden pontján jelen van)

4) vallási alapú támogatás (Szaúd-Arábia, Jemen);

5) nemzetközi szervezetektől kapott támogatás (pl. al-Kaida, Iszlám Testvériség, Ezridin al-Khaszán).

 

Emberi utánpótlás;

1)      a Kaukázus térsége (mozlim vallásúak);

2)       más mozlim vallású államokból (pl. Jemen, Afganisztán);

3)      kis létszámban vannak jelen nem mozlim zsoldosok (pl. oroszok).

 

A Kaukázus térségében számos válsággóc van, de a teljes Észak-Kaukázusra nem terjed ki a terrorizmus és instabilitás. A hadurak tevékenysége elsősorban Ingusföld, Csecsenföld és Dagesztán területére összpontosul (mily meglepő mindhárom köztársaságban az iszlám a vezető vallás). Ezt a három köztársaságot foglalja magába az ún. „Észak-Kaukáusi Iszlám Köztársaság”, amely Samil imám álma volt már a XIX. században, és ennek megvalósítását tűzék ki célul a hadurak (Samil Baszajev, Habib, al-Hattab, Aszlan Maszhadov, Jandarbiev, Doku Umarov).

És igen, sajnos a támadások intenzitása várhatóan növekedni fog. Ez megfigyelhető az ilyen jellegű konfliktusokban, mint a Kaukázus térségbeli. De egyben kiegészíti az is, hogy egy klán meggyengülése miatt a többi harcot indít a területért, és belép a vallási alapú terrorizmus. Nagyon bonyolult helyzet várható, még bonyolultabb, mint napjainkban, de a támadások száma növekedni fog.

 

 

Összességében; a Kaukázus térségbeli terrorizmust nem lehet csak azzal elintézni, hogy egy hadúr meg akarja akadályozni szocsi olimpiát, és ezzel általánosítjuk a helyzetet. A térség komplexitását kell először megérteni. 

Cimkék: Kaukázus, terrorizmus
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat