OROSZVILAG.HU


Moldovai választások: tanulságok 

Címlap » Elemzések, interjúk
  |  2014-12-10 10:37:09  |  
Gyóni Gábor

Moldovai választások: tanulságok 

Az EU és Oroszország is vonzó, a román identitás kevésbé

 Moldovai választások: tanulságok 

2014. november 30-án került sor parlamenti választásokra a Moldovai Köztársaságban (leszámítva a szakadár Dnyesztermenti Köztársaság területét).

A 6 %-os küszöböt öt párt lépte át, az Igor Dodon vezette szocialisták, a Liberális-Demokrata Párt, a kommunisták, a Demokrata Párt és a Liberális Párt.

A pártok két nagyobb táborra oszthatók geopolitikai értékválasztás tekintetében: a szocialisták és kommunisták inkább Oroszország, az eurázsiai integráció felé húznak; az előző kormánykoalíciót is adó három másik párt Európa-barát, illetve (főként a liberálisok) románbarát.

Talán némi meglepetésre a legtöbb szavazatot a kommunistáktól kivált Igor Dodon által újjászervezett, az Eurázsiai Unió mellett kampányoló Moldovai Köztársaság Szocialista Pártja kapta (20,51 %). Második helyen végzett a Liberális-Demokrata Párt (20,16 %), majd a kommunisták (17,48 %), a Demokrata Párt 15,8 %-ot kapott, a liberálisok 9,67 %-ot.

Az „oroszbarát” pártok 46 helyet kapnak a törvényhozásban, 55 mandátummal megtartja többségét az Európa-párti koalíció.

A választási részvétel 55,8 % volt.

Mint az a térképen is látható (rózsaszín: szocialisták, vörös: kommunisták zöld: Liberális-Demokrata Párt, kék: Demokrata Párt), a szocialisták győztek a főváros Kisinyovban (22,2 %), Bălţiban (42,55 %). Legnagyobb arányú sikerüket a Gagauz Autonómiában érték el (57 % - ez volt az egyetlen terület, ahol egy párt a szavazatok több mint felét megkapta). A térképen látszik, hogy Észak-Moldova a szocialistákra és a kommunistákra szavazott, azaz az Oroszországgal, Eurázsiai Unióval való együttműködésre. Gagauzia és Dél-Moldova Dnyeszterhez közeli területei szintén a baloldalra (az eurázsiai együttműködésre) voksoltak.

Az Európa-barát Liberális-Demokrata Párt és Demokrata Párt Középső-Moldovában tudtak győzni, az erősen románbarát, unionista Liberális Párt sehol sem.

Moldovai választások: tanulságok 

Rövid összegzésként a következőket lehet megfogalmazni:

-         egy „oroszbarát” párt kapta a legtöbb szavazatot Moldovában;

-         ennek ellenére az Európa-barát koalíció folytathatja munkáját;

-         Moldovában az EU-integráció mellett jelentős támogatottsága van az eurázsiai (orosz) orientációnak is;

-         a szavazatok a moldáv identitás erejéről és életképességéről is tanúskodnak, szemben a román nacionalista, unionista vágyálmakkal.

Az Európa-párti szövetség kis többséggel tehát megőrizte a kormányalakítás lehetőségét, ám ha Moldova szakadár területe, a Dnyesztermenti Köztársaság (főként szláv, orosz) szavazói is részt vennének az egységes moldovai választásokon; nem kérdés, hogy az ország keleti irányba fordulna.

 

 

 

(voteaza.md) 

Cimkék: Szocialisták, Igor Dodon, kommunisták, Demokrata Párt, Moldova, választások, Eurázsiai Unió, Liberális-Demokrata Párt, Liberális Párt, Dnyezstermenti Köztársaság, EU, Oroszország
Országok: Moldova Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat