OROSZVILAG.HU


Az orosz doppingbotrány 

Címlap » Elemzések, interjúk
  |  2015-11-27 23:05:13  |  
Tóth Mirandolina

Az orosz doppingbotrány 

Csapás az orosz atlétikára

 Az orosz doppingbotrány 

A sport az elmúlt pár évben rendkívül fontossá vált Oroszországnak. Ezt mutatja az a tény is, hogy a világ 3.legsportosabb országa lett a Sportcal, a világ vezető sportszakmai hírportálja szerint. A lista annak alapján állt össze, hogy az elmúlt hét évben mennyi és milyen sporteseményt rendezett egy város, illetve, hogy a következő hét esztendőben milyen versenyeknek lesz a házigazdája.

Azonban az egy hónapja kirobbant doppingbotrány nem vet túl jó fényt az orosz sportra, sportolókra, sportpolitikára és így magára az országra sportvilág szempontjából. A WADA, azaz a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség már augusztusban adott egy interjút a CNN-nek, hogy javasolnák a gyakran doppingbotrányba keveredő országok kizárását több sportágas eseményekről, például az olimpiáról. Ugyan országokat nem említettek, de a szervezet júniusi jelentése hangsúlyozta: az orosz (225 doppingvétség) sportolók követték el 2013-ban a legtöbb doppingvétséget.

Robbant a bomba és a WADA az orosz atléták versenyzői jogának felfüggesztését kérte a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől, öt-öt atléta és edző esetében pedig örökös eltiltás kiszabását kezdeményezte. A szervezet korábbi elnöke és stábja az elmúlt 11 hónap vizsgálatai során arra jutott, hogy az orosz atlétikában rendszerszerűen doppingolják a sportolókat, és a hivatalos szervek ugyancsak rendszerszerűen fedezik őket. A gyanú szerint a doppingellenes osztály korábbi vezetője legalább 200 ezer eurót fogadott el az oroszoktól azért, hogy az ország atlétáinak doppingügyeit ne hozzák nyilvánosságra.

Ha a szövetséget eltiltják, az orosz atléták nem indulhatnának a nagy viadalokon, köztük az olimpián és az Európa-bajnokságon sem.

A vizsgálat eredményét összegző jelentés megállapítja: „Nincs ok azt feltételezni, hogy az atlétika az egyetlen érintett sportág Oroszországban. Ez talán a régi szovjet rendszer maradványa. Ennek véget kell vetniük” – mondta Dick Pound, a WADA korábbi elnöke. Neue Zürcher Zeitung szerint „Az orosz atlétika doppinggal fertőzött, korrupt és renitens.”

Mit válaszolnak az oroszok a vádakra? Moszkva visszautasította a vádakat, ám később folyamatosan jelentették be ismert és sikeres, olimpiai és világbajnok atléták doppingvétségeit és büntetéseit. „Nagy különbség van a médiában terjengő információk és a bizonyított tények között” – hangsúlyozta közleményében a minisztérium. Vlagyimir Putyin orosz elnök vizsgálatot rendelt el a WADA vizsgálóbizottságának nyilvánosságra hozott jelentése miatt, mely szerint az országban államilag irányított, szervezett doppingolás zajlik. A politikusok úgy vélik, a vádak a WADA oroszellenes kampányát indították el, hiszen az atlétika minden országban a lehetséges doppingsportágak közé tartozik, ugyanúgy Kínában és az USA-ban is probléma ez. Már a pekingi olimpia előtt is próbálták doppingolással vádolni az orosz sportolókat. közvetlenül a rajt előtt hozták meg az ítéletet. Úgy tűnik, mintha szándékosan akarnának kellemetlen helyzetbe hozni bennünket" - mondta akkor a sportminiszter.

Vitalij Mutko orosz sportminiszter előremenekülésként megígérte, hogy együttműködnek a WADA-val, és felülvizsgálják antidopping tevékenységüket. Az orosz atléták érdekében többen, köztük az olimpiai bajnok rúdugró, az IAAF-alelnök Szergej Bubka is felszólalt. Szerinte az eltiltás nem fair, az ártatlan orosz sportolókat nem büntethetik ezzel. Úgy fogalmaztak: „politikai megrendelés­szaga" van a WADA javaslatának. Szerintük az ügynökségnek előbb be kellene bizonyítania, hogy az orosz szövetség, és nem néhány atléta követte el a visszaéléseket. Nem mellesleg – tették hozzá – az orosz sportolók eltiltásáról csak a nemzetközi szövetség tanácsa dönthet.

Az ötkarikás részvétel ugyanakkor még nincs kizárva, meg nem erősített hírek szerint azonban az már biztossá vált, hogy a márciusi fedettpályás-vb-n nem lehetnek ott az oroszok. Bármi is legyen ez a döntés, ha kijutnak az orosz atléták Rióba, fokozottabb ellenőrzés alatt fogják őket tartani.

 

 

Forrás: MTI, Nemzeti Sport, BBC,

Cimkék: Sport, WADA, Oroszország, orosz atlétika, orosz atléták,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat