OROSZVILAG.HU


Medvegyev, rossz hírek hozója

Címlap » Elemzések, interjúk
  |  2016-08-10 08:11:16  |  
Gyóni Gábor

Medvegyev, rossz hírek hozója

Ki lesz Oroszország elnöke 2018 után?

 Medvegyev, rossz hírek hozója

Amikor már a végéhez közeledett Vlagyimir Putyin második elnöki ciklusa, úgy 2006 táján, és szóba került az „utódlás” kérdése (hiszen maga Putyin is kijelölt utódként került Oroszország élére 2000-ben), két nem hivatalos utódjelöltet versenyeztetett az orosz elnök: a „héjaként” aposztrofált, erőszakszervezeti háttérrel rendelkező Szergej Ivanov védelmi minisztert, első miniszterelnökhelyettest; és a „liberális” Dmitrij Medvegyev első miniszterelnökhelyettest. Hogy Medvegyev lesz a győztes, onnan is lehetett sejteni, hogy a joviális politikust bízták meg a nemzeti projektek koordinálásával, meg úgy általában, Medvegyev köré tudatosan építettek egy pozitív imázst: ő jelentette be a fizetésemeléseket, az útépítést, az iskola rekonstrukcióját stb. Emlékszem, akkortájt tele voltak az orosz híradók efféle képi jelenetekkel: „Medvegyev személyesen látogatott el Novoszibirszkbe, az Akagyemgorodokba, és jelentette be a tudósoknak a fizetésemelést”; „Medvegyev adta át az újonnan elkészült autóutat”, „Medvegyev nyitotta meg az új metróállomást”, stb. Egyszóval, Medvegyev, mint valami cukrosbácsi, hozta a pénzeszsákot, a nagy terveket, a jó híreket. Maga után jókedvet és reményt hagyott.

Mostanság viszont szembetűnő, hogy a jelenleg kormányfő Medvegyev a „rossz hírek hozójaként” szerepel az oroszországi tömegtájékoztatásban. Valóságos mémmé vált, amikor májusban a Krímben Medvegyev a neki panaszkodó nyugdíjasoknak azt mondta: „pénz nincs, de tartsanak ki.” Már önmagában az is jelzésértékű, hogy az orosz miniszterelnököt olyan helyzetbe hozták, hogy kamerák kereszttüze előtt tették ki háborgó nyugdíjasok elé (igaz, ez Putyinnal is előfordult kormányfőként, amikor Medvegyev volt az elnök...). A legújabb „botrányos”, nagy visszhangot kiváltó Medvegyev-szereplés pedig: Vlagyimir megyében, egy táborban tanárok panaszkodtak az alacsony bérezés miatt, amire az orosz miniszterelnök kissé cinikusan úgy reagált, akinek nem tetszik a tanári pálya, menjen üzletembernek...

Igaz, Oroszország jelenleg nehezebb gazdasági helyzetben van, mint akárcsak tíz éve, mégis figyelemreméltó, hogy Medvegyev mostanság nem a jó hírt, vagy legalább a reményt hozza, hanem az a feladata, hogy a békát nyomja le az emberek torkán.

Már két év sincsen a következő oroszországi elnökválasztásig. Most, 2008-tól eltérően, az is reális opció, hogy Vlagyimir Putyin újrainduljon. Egyes, magukat jól tájékozottnak feltüntető személyek (pl. Kszenyija Szobcsak, ellenzéki aktivista, Putyin politikai atyja, Anatolij Szobcsak lánya) szerint már eldöntött kérdés, hogy Medvegyev visszatér 2018-ban. Beszélnek arról is, méghozzá nem akárki, hanem Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője, hogy Oroszország következő elnöke akár nő is lehet...

Az őt ismerők szerint Putyin mindig az utolsó pillanatig halogatja a döntéseket, valószínűleg ez a helyzet az utódlással is (az előző esetben is csak 2007 decemberében, néhány hónappal a választások előtt vált hivatalossá Medvegyev Putyin általi támogatása), mindenesetre ezek a Medvegyevet eléggé kedvezőtlen színben feltüntető híradások nem éppen az ő esélyeit javítják. Medvegyev politikai jövőjét tekintve fontos szerepet játszhat a szeptemberi Duma-választás is, hiszen ő vezeti az Egységes Oroszország hatalmi párt listáját. Ebből a szempontból is érdekesek lesznek a választási eredmények. 

Cimkék: Medvegyev, Putyin, Oroszország, 2018,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat