OROSZVILAG.HU


A NATO kivizsgálta az orosz humort

Címlap » Elemzések, interjúk
  |  2017-03-16 17:20:18  |  
Kerekes Karina

A NATO kivizsgálta az orosz humort

Mi nem propaganda, ami orosz?

 A NATO kivizsgálta az orosz humort

 

Górcső alá kerültek az orosz műsorok, köztük a humoros hangvételű KVN is. A vizsgálat a Lett Honvédelmi Minisztérium kérésére készült, melyben többek között felmérték az orosz politikai és humoros műsorokat, mint potenciális eszközt a stratégiai kommunikációra (propagandára) illetve pszichológiai hadviselésre.

 

 

2014-ben nyitották meg a Baltikumban a NATO Stratégiai Kommunikáció Központját. Tagországai közt jelen vannak a Balti államok, Lengyelország, Németország, Olaszország és Nagy-Britannia, emellett együttműködik vele Finnország, az Egyesült Államok és Hollandia. A központ feladatai között szerepel az orosz információs kampányok vizsgálata a Baltikum országaiban, illetve a második világháború értelmezésének vizsgálata az orosz kutatásokban és politikában. Jelenlegi vizsgálata arra irányul, hogy hogyan lehet felhasználni az orosz televíziós műsorokat, köztük a KVN-t is, politikai befolyásolásra.


Mi is az a KVN?

 

A rövidítést legjobban ,,Vidámak és Találékonyak Klubja”-ként lehetne a lefordítani. A KVN egy több mint 50 éves televíziós műsor, melyben különböző csapatok (egyetemek képviseletei) három szegmesben mérkőznek meg egymással.

Mivel a csapatok gyakran ironizáltak, viccelődtek és kritizálták a szovjet állam politikáját, a műsort később nem vetítették élő adásban, hanem csak megszerkesztve, a kritikus vicceket kivágva kerülhetett a nézők elé. A műsor zavarta a centrális televízió igazgatóját Szergej Lanyint, és ezt követően a KGB is vizsgálatot indított a verseny ellen, majd betiltották 1971-ben. Csak 1986-tól vezették be újra a műsort. A rendszerváltást követően hamarosan ez a műsor lett a szimbóluma ,,azoknak az időknek” és így a nosztalgia egyik eszköze lett.

Napjainkban a KBH az egyik legnépszerűbb TV-s műsor, annak alfajaival együtt (mint például a Kivin, amely a versenynek egy zenei különszáma - eddig hagyományosan Jurmalában, Lettországban rendezték meg, azonban később áthelyezték a versenyt Kalinyingrádba).

A csapatok évek munkája során, különböző versenyek és ligák teljesítését követően kerülnek a felső ligába, ahonnan kezdve a humorista elitbe nyerhetnek belépőjegyet, ha csapatuk rendkívül jellegzetes stílussal lép fel vagy egyszerűen páratlan humorú vicceket tud produkálni. A híresebb kollektívák csapatkapitányai illetve jellegzetes játékosai gyakran kapnak később színészi vagy műsorvezetői állást. Tekintve, hogy a műsort az állami adó ( Первый канал) vetíti, a legtöbb játékos ezen a csatornán kap állást. Az orosz Comedy Club is részben volt KVN játékosokból tevődik össze.

           

A vizsgálat eredménye és visszhangja

 

A NATO elemző központja, a StratCom bejelentette, hogy március 17-én, Rigában párbeszédet indítanak a vizsgálatról, melynek következtetései szerint a KVN a politikai stratégiai kommunikáció eszköze és lehetőséget ad a Kreml-nek arra, hogy elérje és befolyásolja hallgatóságát.

A NATO elemzői három dolgot figyeltek meg a kutatás során: elsősorban a késő esti politikai műsorokat, másodsorban a KVN-t vizsgálták meg az állami csatornán, különös figyelmet fordítva az ,,európai vezetők lejáratására” ezekben a műsorokban. A harmadik jelentés arról számol be, hogy hogyan használták fel a lakosság érdekében a humort az ukrán médiában, mint ,,stressz csökkentésére” használt eszközt 2014 és 2016 között.

Természetesen érkezett válasz erre a kezdeményezésre a másik fél részéről is. A szociális média különböző platformjain ironizálva és humorral reagáltak a vizsgálatra:

,,Hurrá! Végre megtalálták Oroszország legfélelmetesebb fegyverét! Érdekes lenne megtudni, hogy mennyi idő és pénz ment el erre” írta ki a twitteren a ,,Russians at NATO”.

Ivan Abramov a „Parapaparam” KVN csapat vezetője egy interjúban „óvodának” nevezte a műsor kivizsgálását.  ,,A végén a barátság és a józan ész fog győzni” – nyilatkozta, és úgy véli nincs szükség további megjegyzésekre az üggyel kapcsolatban.

 

Szerző: Kerekes Karina

2017. 03. 16.

Forrás:

Argumenti i fakti (http://www.aif.ru/politics/world/v_doklade_nato_kvn_nazvali_instrumentom_propagandy)

Ria novoszti (https://ria.ru/society/20170315/1490115917.html)

 

TASS (http://tass.ru/politika/4098569)

Cimkék: KVN, humor, propaganda
Országok: Lettország Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat