OROSZVILAG.HU


Választások Oroszországban 

Címlap » Elemzések, interjúk
  |  2017-09-11 16:44:16  |  
Gyóni Gábor

Választások Oroszországban 

Ahol Putyin szavazott, ott az ellenzék győzött

 Választások Oroszországban 

Szeptember 10-én az Oroszországi Föderáció számos szubjektumában tartottak választásokat. 16 szubjektumban kormányzókat, 6 szubjektumban helyi parlamenteket, 11 nagyvárosban közgyűléseket választottak. Két egyéni körzetben parlamenti pótválasztást tartottak. Továbbá számos megyében, területen, köztársaságban járási képviselőkre voksolhattak.

Nézzünk néhány érdekesebb, fontosabb eredményt!

A Duma pótválasztásokon a 77. egyéni választókörzetben (Brjanszk megye) az ellenzéki Liberális-Demokrata Párt (LDPR) jelöltje győzött (52 %), de itt a hatalmi párt Egységes Oroszország nem is indított senkit.

A 112. egyéni körzetben (Leningrád megye) viszont az Egységes Oroszország képviselője győzött (61 %).

A szubjektumi szintű választásokat illetően mindenütt győzött az Egységes Oroszország: Észak-Oszétiában 57 %-ot ért el, itt második lett az Oroszország Patriótái nevű Dumán kívüli párt (16 %), harmadik az Igazságos Oroszország (11 %), majd a kommunisták (5,62 %). Udmurtiában 63,16 %-ot kapott a hatalmi párt, utána messze lemaradva jönnek a kommunisták (14,86 %), az LDPR (9 %), az Igazságos Oroszország (6,5 %). A Krasznodari területen a hatalmi párt fényes győzelmet aratott (70,77 %), akárcsak Penza megyében (69 %), Szaratov megyében (68 %). Már kevésbé meggyőző győzelem született Szahalin megyében (44 %).

A városi választásokat szemlélve szintén minden nagyobb városban az Egységes Oroszország győzött: Gorno-Altajszkban (47 %), Barnaulban (49,5 %), Jaroszlavlban (49 %), Petropavlovszk-Kamcsatszkijban (48 %), Vlagyivosztokban (40 %), Kurszkban, Nyizsnyij Tagilban (57 %). A leginkább Bijszkben szorongatták meg a hatalmi pártot, ott csak néhány szavazattal tudták megelőzni a kommunistákat (32,45 % vs. 32 %). A nagyvárosok közül leggyengébben Kirovban (36 %) és Omszkban szerepelt az Egységes Oroszország (38%), de ott is győzni tudott. A pszkovi 39,71 % sem éppen kiemelkedő eredmény Medvegyev-Putyin pártjára számára (itt jól szerepelt a liberális Alma párt 8,5 %-kal), s a tveri 44 % sem, de a győzelem ott is a hatalmi párté lett.

A legérdekesebb a moszkvai választások voltak. A 12 milliós orosz főváros 125 körzetében választottak képviselőtestületeket. A részvételi arány mindössze 14,81 % volt. A 125 körzetben összesen 1502 képviselői helyen osztoztak. Az Egységes Oroszország jelöltjei 1154 helyet vittek el (76,83 %). Második helyen a balliberális ellenzéki, Dumán kívüli, de Moszkvában hagyományosan erős Alma párt végzett 181 mandátummal (12 %). A mostani moszkvai választás a „hivatalos” ellenzék teljes összeomlását hozta: a kommunisták mindössze 43 mandátumot tudtak begyűjteni a korábbi 212 helyett (14 %-ról 2,8 %-ra csökkent arányuk), az Igazságos Oroszország 10, az LDPR 4 helyet (1 % alatt). 108 képviselői hely jutott függetleneknek. Az Alma párt a 125 moszkvai körzetből hatot megnyert (egyébként azt is, ahol Putyin szavazott, a Gagarinszkij körzetet), egy körzetben a "Szolidaritás" mozgalom győzött.

A kormányzóválasztásokat tekintve mindenütt az Egységes Oroszország jelöltjei győztek.

Összességében tehát az látható, hogy a hatalmi párt Egységes Oroszország hozta a papírformát, a rendszer „hivatalos ellenzéke” viszont nem. Mindkét fő ellenzéki párt, a kommunisták és az LDPR is gyengébben szerepelt, mint az várható lett volna. Ezek pártok gyakorlatilag összeomlottak a moszkvai választásokon, ahol viszont szép eredményt ért el az ún. "rendszeren kívüli", vagy "valódi" ellenzékhez sorolt liberális Alma párt.

 

 

 

 (mosgorizbirkom.ru, cikrf.ru, yabloko.ru, kremlin.ru)

 

 

Cimkék: Egységes Oroszország, LDPR, kommunisták, Moszkva, ellenzék, Alma, Igazságos Oroszország, Putyin, választások,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat