OROSZVILAG.HU


Putyin és az orosz társadalom

Címlap » Elemzések, interjúk
  |  2017-12-11 15:32:34  |  
Lénárt Lejla

Putyin és az orosz társadalom

Állam és társadalom

Putyin és az orosz társadalom

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök megítélése nemcsak világszerte ellentmondásos, de Oroszországon belül is. Az elnökválasztással kapcsolatos bejelentését is, miszerint jövőre is indulni fog a választásokon, eltérő vélemények fogadták.

Putyint 2000-ben és 2004-ben választották meg államfővé négy éves időszakra. Az orosz alkotmány azonban nem teszi lehetővé, hogy egy ember számára kettőnél több ciklus kövesse egymást, így helyébe addigi miniszterelnöke Dmitrij Medvegyev lépett. 2012-ben azonban újra Putyin került vissza államfői pozícióba. Elnökként számos új törvényt hagyott jóvá, amelyek pl. korlátozzák a gyülekezési szabadságot. Az elmúlt években az állami média által levetített hírműsorok ideológiai hangvételt ütöttek meg. Leginkább a Kreml világnézeteit reprodukálták, nem pedig az újságírással foglalkoztak. Ennek ellenére, nem hogy csökkent, de paradox módon nőtt Putyin népszerűsége.

A Levada Központ felmérése alapján az oroszok 58 százaléka tervezi letenni voksát a következő elnökválasztáson, és ennek az 58 százaléknak a 67 százaléka várhatóan Vlagyimir Putyin mellett fogja letenni szavazatát. Szintén a Levada Központ készített októberben egy közvéleménykutatást, amelynek központi kérdése a következően volt: Mi tetszik /nem tetszik Önnek Vlagyimir Putyiban? Eleinte, a Szovjetunió széthullását követő káoszt száműző, a stabilitás megteremtőjének tekintették az elnököt. Napjainkban azonban a lakosság, mondhatni csalódott. Az oroszok 15 százaléka gondolja úgy, hogy „nem törődik az hétköznapi emberekkel, elfelejtette őket”, 10 százalék úgy véli, hogy túlságosan „puha a miniszterekkel”. A közvélemény szerint a népesség alacsony fizetést kap (6%), Putyin túlzott figyelmet fordít a külpolitikára és az ország védelmére (4%) s többek között felmerült az is, hogy önkényuralmat folytat (3%). Természetesen a pozitív tulajdonságok is felmérésre kerültek. A felmérésben részvettek 19 százaléka kiemelte határozottságát, férfiasságát, külpolitikáját, mellyel megvédi az országot a Nyugattal szemben (18%). Szintén pozitív tulajdonságnak számít, hogy tapasztalt politikai múlttal rendelkezik (16%). Az oroszok mindössze 3 százaléka értékelte Vlagyimir Putyint a hazafiasságáért és következetességéért. A szociológusok azt is megkérdezték a válaszadóktól, hogy véleményük szerint „teljeskörű és megbízható információkkal szolgál-e az ország helyzetéről” vagy inkább „hiányos és torzult információkat ad”? Az emberek 31 százaléka úgy véli, hogy teljes tájékoztatást ad a nép felé, azonban 42 százalék ennek az ellenkezőjét vallja.

Putyin mellett még nyolcan jelezték indulási szándékukat. A Romira Intézet felmérése alapján várhatóan a második helyen Vlagyimir Zsirinovszkij, a Liberális Demokrata Párt vezetője fog végezni. A Központi Választási Bizottság azonban az elnökségre pályázók egyikét sem jegyezte be még hivatalos személyként, hiszen a jelölt regisztrálásához 100 ezer független támogatói aláírásra van szükség.

 

Felhasznált források:

https://www.levada.ru/2017/11/20/rossiyane-nazvali-otsutstvie-zaboty-o-prostyh-lyudyah-glavnym-minusom-putina/

Cimkék: Vlagyimir Putyin, társadalom
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat