OROSZVILAG.HU


Finnugor tematikájú film Velencében

Címlap » Hírek » Finnugor hírek
  |  2010-09-09 11:22:36  |  
Gyóni Gábor

Finnugor tematikájú film Velencében

A merják nyomában

Finnugor tematikájú film Velencében

A 67. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon egy finnugor tematikájú film is bemutatásra kerül. A Sármányok (Ovszjanki)  című alkotás rendezője a jekatyerinburgi Alekszej Fjodorcsenko, akinek öt évvel ezelőtt „Elsők a Holdon” című (ál)dokumentumfilmjét műfajában a legjobbnak ismerték el Velencében.

Fjodorcsenko új filmje (ál)történelmi-mitológiai témájú, és a mára – még a középkor folyamán – kihalt, Moszkvától északkeletre élt finnugor merja néppel foglalkozik. Fjodorcsenko víziója szerint ugyanis a merják nem haltak ki, s a mai napig élnek emberek, akik hagyományaikat követik.

A film főszereplője, egy Aiszt nevű amatőr néprajzkutató gyűjtései során a merja kultúra feltámasztásáról álmodik. Aiszt Mironnal, aki annak a gyárnak az igazgatója, ahol ő is dolgozik, vidékre utaznak, hogy eltemessék Miron elhunyt feleségét, Tatyjánát, mégpedig a helyi népszokások szerint. A „road-movie” során megismerkedhetünk a „merja” hagyományokkal, laza nemi erkölcseikkel, ahogy a „merják” vodkában fürdenek, és a Volgát is „nagy merja folyóként” emlegetik.

A nyugati nézőkben a film megtekintése nyomán az a képzet alakulhat ki, hogy Oroszország vidéki területein még ma is a pogány szokások szerint élnek, s hogy a „merja lélek” talán még az orosz léleknél is titokzatosabb…

 

(finugor.ru)

 

Cimkék: merják, Fjodorcsenko, Sármányok
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat