OROSZVILAG.HU


Megkezdődött a Finnugor Világkongresszus

Címlap » Hírek » Finnugor hírek
  |  2012-09-05 12:34:54  |  
Gyóni Gábor

Megkezdődött a Finnugor Világkongresszus

A finnugor államok elnökei köszöntötték a résztvevőket

 Megkezdődött a Finnugor Világkongresszus

 

Magyarország, Észtország, Finnország államfői, valamint Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszter beszédei nyitották meg ma Siófokon a Finnugor Népek VI. Világkongresszusát.

Áder János magyar államfő megnyitó beszédében a finnugor rokonság magyarság számára való jelentőségét hangsúlyozta. Az államfő kiemelte a magyar őshazakutatás jeles alakjainak tevékenységét, külön is megemlítve Julianus barát, Kőrösi Csoma Sándor, Sajnovics János, Gyarmathi Sámuel nevét. A finnugor rokonság, annak tudata, hogy nem vagyunk egyedül, rokonaink vannak,  jelentős szerepet játszhat a magyar önazonosság megőrzésében is. Hozzátette: támogatnunk kell a kultúrájuk fennmaradásáért küzdő népeket.

Toomas Henrdik Ilves észt elnök a világgazdasági válság negatív hatásairól beszélt, ami miatt sok álom nem válhatott valóra. Szavai szerint, bár a piac szellemisége szerint, „nem éri meg” a finnugor kultúrákat ápolni, de a nemzeti hagyományok feladása a pusztulást jelenti. Figyelmeztetett arra a negatív jelenségre, hogy nagy olaj- és gázipari cégek elpusztítják a kis kultúrák élőhelyeit.

Sauli Niinistö finn elnök Finnország toleráns nemzetiségi politikájának eredményeire hívta fel a figyelmet, a svéd nyelv hivatalos státuszára, valamint arra, hogy a lapp nyelv is alkotmányosan rögzített jogokat élvez. Fontosnak nevezte a finnugor népek együttműködését, és emlékeztetett, hogy a következő finnugor világkongresszus házigazdája Finnország lesz.

Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszter azt hangsúlyozta, hogy Oroszország a világ legnagyobb polietnikus állama. Az orosz állam célja a különböző népek etnikai identitásának támogatása, ám egy ilyen politika megvalósítására nézvést nincsenek egységes, univerzális modellek – erre jelentenek példát az európai multikulturalizmus körüli problémák. A miniszter felsorolt néhányat azon az eredmények közül, melyek a finnugor kultúra támogatása révén valósultak meg Oroszországban. Hozzátette: nemcsak a finnugor köztársaságokban élveznek támogatást nyelvrokonaink – példaként említette a Pszkov környékén élő szetukat. Megyinszkij kijelentette: az északi finnugor népek fantasztikus kultúrákat hoztak létre. 

 

Cimkék: Finnugor Népek VI. Világkongresszusa, Siófok, Áder János, Toomas Hendrik Ilves, Sauli Niinistö, Vlagyimir Megyinszkij, finnugor népek
Országok: Észtország Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat