OROSZVILAG.HU


Érdekes leletek a nadymi erődből

Címlap » Hírek » Finnugor hírek
  |  2013-06-30 13:36:40  |  
Gyóni Gábor

Érdekes leletek a nadymi erődből

Novgorodtól a szamojédokig

 Érdekes leletek a nadymi erődből

Újabb érdekes anyagok kerültek elő a Nadym folyó torkolata közelében először 1976-ban feltárt bunkerszerű település, a nadymi erőd kutatása során.

Oleg Kardas régész szerint a Nadymnál feltárt erőd anyaga unikális, amennyiben nagyon gazdag tárgyi hagyaték került elő, ám ezek közül egyetlen egy sincs, amely a keresztény vallással összefüggésbe hozható lenne.

Kardas szerint az írott forrásokból is ismert „szamojéd erődnek” inkább skandináv, viking párhuzamai vannak, de olyan építészeti megoldásokat is alkalmaztak megvalósítása során, melyek egész Észak-Eurázsiában ismertek voltak.

A nadymi erőd legrégibb rétege a 12-13. századból való és Kardas szerint egy „szláv-finn” népesség hagyatékénak tekinthető. A település - mint prémfeldolgozó telep - a novgorodi kolonizáció nyomán alakult ki. A nadymi erőd Novgorod bukása és a moszkvai kolonizáció kezdetét követően hanyatlásnak indult. Moszkva fő bázisa Szibéria kolonizálása során a később megsemmisült Mangazeja volt. A nadymi erődöt elhagyták és elfeledték, ám a 16-17. században újjáéledt. A települést ekkor szamojédok foglalták el.

A szamojédok által hátrahagyott, csaknem érintetlen leletanyag páratlan gazdagságú. Az erőd utolsó lakói egy vélhetően orosz támadásnak estek áldozatul. Ezt követően a szamojédok (nyenyecek) elhagyták a nadymi erődöt, és tundrai nomádokká váltak.

 

(uralistica.com)

Érdekes leletek a nadymi erődből

Cimkék: Nadym folyó, Novgorod, Oleg Kardas, szamojédok, nadymi erőd
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat