OROSZVILAG.HU


Röplapokon bíztatják elszakadásra a karélokat

Címlap » Hírek » Finnugor hírek
  |  2010-02-12 00:40:22  |  
Gyóni Gábor

Röplapokon bíztatják elszakadásra a karélokat

Naiv követelés vagy jól átgondolt provokáció?

 Röplapokon bíztatják elszakadásra a karélokat

 Az Oroszországi Föderációba tartozó, Finnországgal határos finnugor köztársaságban, Karéliában januárban falragaszok, röpcédulák jelentek meg, amelyek arra sarkallták a terület karél őslakosait, hogy kezdeményezzenek népszavazást azzal a céllal, hogy Karélia határmenti területei (mindenekelőtt azok, amelyeket 1940-ben a Szovjetunió a téli háború idején szerzett meg) csatlakozzanak Finnországhoz. A  területváltoztatást kezdeményező felhívások nagy visszhangot váltottak ki Karéliában és Finnországban is. 

Viktor Sztyepanov volt karéliai miniszterelnök szerint nem Helsinki, hanem Brüsszel áll a felforgató kampány mögött, amelynek célja, hogy a "karél kérdést" felhasználva konfliktust élezzen ki Finnország és Oroszország között, minek következtében Helsinki majd feladja eddigi semlegességét, és csatlakozik a NATO-hoz... Valentyina Pivnyenko, az Egységes Oroszország tagja, Duma képviselő szerint a karéliai zavarkeltésnek az lehetett a célja, közvetlenül az Északi áramlat gázvezetékről szóló finn-orosz tárgyalások előtt, hogy  megakadályozza azok sikeres kimenetelét.

 Az ismert finn irredenta szervezet, a ProKarelia, amely a Szovjetunió által 1940-ben Finnországtól megszerzett területek visszaadását követeli, cáfolta, hogy köze lenne az akcióhoz. A határváltoztatásra buzdító röplapok ügyében mindenestre már nyomozást kezdett a karéliai FSZB. 

Cimkék: Karélia, Finnország, Szovjetunió, Gyóni Gábor
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat