OROSZVILAG.HU


Finnország szerint nincs "karél kérdés"

Címlap » Hírek » Finnugor hírek
  |  2010-07-04 11:38:51  |  
Gyóni Gábor

Finnország szerint nincs "karél kérdés"

Helsinki nem törekszik a határok megváltoztatására 

 Finnország szerint nincs "karél kérdés"

 

A Helsinkiben tartott karél dalünnepségen, amely a legnagyobb és legbefolyásosabb finnországi karél szervezet, a Karél Szövetség szervezésében valósult meg, finn politikusok a „karél kérdés” politikai szintre emelése ellen szólaltak fel. Riitta Ousukainen államtanácsos szerint Oroszországban „nincs karélkérdés”, ezért annak sincs értelme, hogy a második világháború során elveszett, korábban Finnországhoz tartozó karéliai területek visszaszerzéséről vitát nyissanak. Matti Vanhanen volt finn miniszterelnök szerint is a finn-orosz határ megváltoztatásáról nem lehet beszélni.

A „karél kérdés” azután lett téma, hogy letartóztattak egy petrozavodszki férfit, akit azzal vádolnak, ő terjeszette azokat a röplapokat, amelyek Karélia Oroszországtól való elszakadására hívtak fel. A finnországi karélok arra szólították fel Helsinkit, avatkozzon be a megvádolt férfi érdekében.

A finnországi karél szervezetek, többek között a Karél Szövetség a második világháborúban elveszett karél területek visszaszerzése mellett kardoskodnak.

 

(finugor.ru)

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat