OROSZVILAG.HU


Ipar és művészet egy helyen Jekatyerinburgban

Címlap » Kultúra, programok
  |  2010-10-12 11:01:48  |  
Oroszvilag.hu

Ipar és művészet egy helyen Jekatyerinburgban

Kapitalizmuskritika a gyárakban 

 Ipar és művészet egy helyen Jekatyerinburgban

 

Az Urál egyik legnagyobb ipari központjában, Jekatyerinburgban tartották a Modern Művészetek I.  Uráli Ipari Biennáléját. A projekt érdekes kísérlet az ipar és a művészet alkotásainak egyesítésére. Mintha a ’20-as ’30-as években jártunk volna: a munka „esztétizálása” bukkant fel a jekatyerinburgi biennále kiállításain.

A kiállítások bezárt és működő gyárakban zajlottak, a legtöbb mű az Uralszkij rabocsij nyomdájában volt megtekinthető. Itt fotó, videó és audió installációkat tekinthetett meg a közönség. Az alkotások erőteljes kapitalizmuskritikát tartalmaztak. Például Liny Iljin emberi alakot ábrázoló téglaformációja, amely pénzt termel ki magából, vagy az a kisfilm, amelyben egy gyár dolgozói a vállalat himnuszát énekelik, bemutatva mindezt mulatságos módon, de arra is rámutatva, hogy milyen megalázó lehet ez a procedúra a munkavállalók számára.  

Ezen felül más kiállítások is megtekinthetők az Uralmas vagy a Verhiszetyszkij gyárban. A kiállított alkotások a művészet iparszerűségéről, illetve az ipar esztétikai potenciáljáról árulkodnak, mindezt meglepő és mulatságos módon, együttérzéssel, humanizmussal, a kiszolgáltatott munkavállalók nézőpontját is tükrözve.

 

(ng.ru)

 

Cimkék: Jekatyerinburg, Modern Művészetek I. Uráli Biennáléja
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat