OROSZVILAG.HU


Moszkvák

Címlap » Kultúra, programok
  |  2011-01-31 13:10:45  |  
Kecskeméti Gábor

Moszkvák

Az orosz főváros amerikai "testvérei"

 Moszkvák

Talán meglepő, de Moszkvából nem csupán egy található a Földön. Míg egyes világvárosokról utcát, teret, jobb esetben sugárutat neveznek el, addig az orosz főváros nevét kilenc település is viseli az Amerikai Egyesült Államokban. Ráadásul az oroszok már jóval Gagarin előtt letették a „névjegyüket” a világűrben, hiszen a Naprendszerben egy Moszkva nevű kisbolygóval is találkozhatunk.

Mivel a Moszkva nevű települések többsége falu méretű, érdemes csupán a lényegesebbeket megemlíteni.

Az 1830-ban alapított, Pennsylvania államban található Moszkva – a települést az egyik alapító az oroszországi Moszkva tiszteletére nevezte el így – csupán azért érdekes, mivel innen származott Samuel Neff postamester, aki 1875-ben Moszkvának nevezett el egy Idahóban alapított falut, mivel a település vezetői képtelenek voltak megállapodni a falu új nevében. Az idahói Moszkva azóta várossá nőtt, s 1892 óta saját egyetemmel is rendelkezik. 

Az 1835-ben alapított, Michigan államban található Moszkva elnevezése még ennél is prózaibb körülmények között történt. A település első neve „Kis Kalamazoo” volt, de a frissen érkezett lakosság bizonyára elégedetlen volt ezzel. Miután ők sem tudtak dönteni, 1837-ben a javaslatokat egy kalapba dobták, s hogy-hogy nem, a Moszkva névvel ellátott cédulát húzták ki.

Az csupán véletlen egybeesés, hogy az Államok egy másik tagállamában, Iowában éppen ebben az évben alapítottak egy Moszkva nevű települést, itt azonban nem derült fény a névadás okára.

Az ohiói Moszkvának azonban amerikai léptékkel mérve, komolyabb történelmi előzménye van: a települést egy Owen Davis nevű farmer alapította, de nevét egy ott letelepedett franciától kapta, aki egykoron Napóleon seregében szolgált, s a Grande Armée katonájaként részt vett Moszkva megszállásában.

A fent felsoroltakon kívül, Moszkva nevű településekkel az alábbi államokban találkozhatunk még: Kentucky, Tennessee, Illionois és Indiana.

A világűr Moszkvája pedig a „787 Moskva” jelöléssel rendelkező kisbolygó, mely 1914-ben egy Grigorij Neujmin nevű orosz csillagásztól kapta becses nevét.

 

 

(http://www.moscow.com/, http://www.moscowboro.com/, http://www.moscow.id.us,)

Cimkék: Moszkva, Moscow
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat