OROSZVILAG.HU


Kémkiállítás Moszkvában

Címlap » Kultúra, programok
  |  2011-02-01 12:10:08  |  
Gyóni Gábor

Kémkiállítás Moszkvában

"Spionománia"

 Kémkiállítás Moszkvában

 

Ma már Oroszországban is lecsengőben van a szovjet korszakból örökölt „kémfrász”, amikor minden külföldi látogatóra elsősorban és mindenekelőtt úgy tekintettek, mint potenciális spionra. Ma már a kémek is olykor-olykor előbújnak a névtelenség árnyából, és már „sztárkém” is van Oroszországban, a nyáron lebukott orosz kémhálózat egyik tagja, a férfimagazinokban is vetkőző Anna Chapman.

A Moszkvában megnyíló „Spionománia” kiállítás azt az időszakot akarja bemutatni, amikor minden szovjet állampolgárnak kötelessége volt a betolakodó spionok megfigyelése és leleplezése. A szovjet korszakban kis túlzással, a militáns logikának megfelelően az egész országra egy hatalmas laktanyaként tekintettek, ahová az ellenséges környezetből spionok hada törekszik behatolni.

Mint a laktanyában, ahol minden idegen belépő potenciális kém, úgy a Szovjetunióban is, minden szovjet állampolgár morális kötelessége volt, hogy segítséget adjon a szerveknek a külföldi kémek leleplezéséhez.

„Barna gombocska” – a kiállítás alcíme, a ’30-as években keletkezett ismert szovjet dalra emlékeztet, amelyben szovjet gyerekek egy csoportja egy gombot talál külföldi betűkkel, majd értesítve a határőrséget, hozzájárul a behatoló diverzánsok elfogásához.

A kiállítás egyik fő eleme a szovjet spionománia gyermeki aspektusának bemutatása, az úttörőtáborokban és más helyeken folytatott „kémelhárító kiképzés” demonstrálása.

A kiállításon fotók, diafilmek, filmek, és a korszakra jellemző használati tárgyak kerülnek bemutatásra.

A kiállítás megtekinthető a moszkvai PROUN galériában.

 

(gazeta.ru)

Kémkiállítás Moszkvában

 

Cimkék: PROUN, Anna Chapman,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat