OROSZVILAG.HU


Bemutató a ruszisztikai mesterképzésről

Címlap » Kultúra, programok
  |  2011-02-06 16:56:27  |  
Oroszvilag.hu

Bemutató a ruszisztikai mesterképzésről

Február 8-án az ELTE BTK épületében

 Bemutató a ruszisztikai mesterképzésről

 

2011. február 8-án, kedden 13:30-kor személyesen adnak felvilágosítást az ELTE BTK Ruszisztikai Központjának munkatársai az Oroszország-szakértő képzést adó Ruszisztika MA szakról. (ELTE BTK, 1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8. Főépület, II. emelet, 237-es terem)

 

A 2010 szeptemberben  indult 

Ruszisztika Mesterképzés folytatódik az ELTE BTK-n. A 2011 őszétől felvételt nyerő hallgatók a képzés második évében Oroszország-szakértő vagy Társadalomtudományi szakfordítóspecializáción folytatják tovább tanulmányaikat. Ez utóbbihoz elengedhetetlen előfeltétel az orosz nyelv magas szintű ismerete.

Az új szakot a társadalmi igénynek és a munkaerő-piaci elvárásoknak megfelelően alakítottuk ki – a magyar munkaerő piac igényeit véve elsősorban alapul, de már most figyelemmel a tágabb, uniós, egyesült államokbeli és esetleges orosz (FÁK-) érdeklődésre is. A szak létesítését az a felismerés motiválta, hogy Oroszország jelentősége geopolitikai értelemben ismét felértékelődött az Egyesült Államok és az Európai Unió (s benne Magyarország) számára, s ebben a helyzetben Magyarország alkalmas lehet a közvetítő szerep betöltésére. 

A szak célja azonban nem egyszerűen az e közvetítő szerepre alkalmas szakember gárda kinevelése, hanem az államigazgatásban és a helyi önkormányzatoknál, a kulturális- és szakdiplomáciában, a médiában, valamint a vállalati szférában elhelyezkedni képes, az orosz ügyek intézésében egyaránt járatos, magas szintű elméleti és gyakorlati felkészültséggel rendelkező mesterszakos szakemberek képzése. 

Az utóbbi évek tapasztalata, hogy ugrásszerűen megnőtt egyetemünkön a történelem szakon az orosz történeti kurzusokat, illetve a hagyományos képzésben még szereplő „Történeti ruszisztikai és modern szovjetológiai” programunk óráit felvevő hallgatók száma. Hasonló információkat kaptunk az orosz filológiai képzés területéről is. A kollégák nem tudják kielégíteni a bolognai-képzésben az orosz minor-ra jelentkezők igényeit, ezért erősen szelektálniuk kell. Az új BA-szakos hallgatók közül az eddigi tapasztalati adatok szerint évente megközelítőleg 150 hallgató jelentkezik orosz szakirányra, minor szakra vagy a történeti ruszisztikai speciális programra. Számszerűsíteni pontosan az igényeket egyelőre nem lehet az új mesterszakra, és bizonyosan megfigyelhetők lesznek regionális eltérések, valamint az is biztos, hogy a jelentkezői kör bázisai továbbra is azok a városok lesznek, ahol megmaradtak az orosz nyelvi oktatás keretei.       

Csak az ELTE tapasztalatok alapján azonban nem túlzott az a becslés, amely évente kb. 15 ruszisztikai mesterszakos hallgatói létszámot irányoz elő. Egy ilyen igényt a munkaerő piac szintén visszaigazol, ugyanis a versenyszféra és az államigazgatás folyamatosan keresi nálunk az országismereti tudással rendelkező oroszul beszélő diplomás szakembereket.

(russtudies.hu)

 

Cimkék: Oroszország-szakértő képzés
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat