OROSZVILAG.HU


A kultúra segítheti a karabahi rendezést 

Címlap » Kultúra, programok
  |  2011-02-07 22:15:58  |  
Mezei Bálint

A kultúra segítheti a karabahi rendezést 

Jefim Pivovar, az RGGU rektora Bakuba látogatott

A kultúra segítheti a karabahi rendezést A kultúra segítheti a karabahi rendezést  

Az RGGU rektora Bakuba látogatott

Jefim Pivovar az Orosz Állami Bölcsészettudományi Egyetem rektora két héttel ezelőtt tért vissza Bakuból, ahol az azeri főváros új orosz kulturális és információs központjának megnyitásán vett részt. Néhány nappal később, január 25-én azerbajdzsáni újságírók egy csoportja érkezett Moszkvába, hogy továbbképzésen vegyen részt az Állami Idegennyelvi Egyetemen. A vendégek találkoztak Pivovar rektor úrral is, aki az Orosz Tudományos Akadémia levelező tagja, egyben az Orosz-Azeri Baráti Társaság elnöke, valamint 2010 márciusában Pro Cultura Hungarica díjjal tüntette ki Gilyán György moszkvai nagykövet.

Pivovar Bakuban munkaértekezleten vett részt, ahol az ősszel esedékes orosz-azeri bölcsészettudományi fórum szervezőbizottságával egyeztetett. A rangos kulturális esemény a tervek szerint Azerbajdzsán fővárosában kerül megrendezésre.

„Makszud Ibrahimbejovval, az Azeri-Orosz Baráti Társaság elnökével sok egyéb mellett szót ejtettünk az őszi fórum lehetséges programpontjairól, így közösen úgy döntöttünk, hogy megünnepeljük Nyikolaj Bajbakov születésének centenáriumát. A híres azeri tudós és fontos szovjet államférfi idén március 3-án töltené be századik életévét. Élete utolsó éveiben az Orosz-Azeri Baráti Társaság elnöki feladatait látta el” – tájékoztatott Pivovar.

Bajbakov (1911-2008) azerbajdzsáni származású szovjet közgazdáz és olajipari mérnök volt. A náci invázió utáni hónapokban az ő feladata volt a teljes szovjet olajipar keletre történő áttelepítése. 1955-1957 illetve 1965-1985 között az Állami Tervbizottság tagja volt.

Az RGGU rektora elismerően nyilatkozott a Moszkva és Baku közti bilaterális kapcsolatokról, melyeket a FÁK történetében „példátlannak” nevezett. „A legfontosabb dolog azonban, hogy még rendelkezésre állnak tartalékok a kapcsolatok erősítéséhez és bővítéséhez” – tette hozzá Pivovar, aki külön kiemelte, hogy az általa vezetett egyetemen külön azeri nyelvi központ várja a hallgatókat, ahol nem csupán a kaszpi ország nyelvét és kultúráját, de a térséghez kapcsolódó politológiai ismereteket, gazdasági szaknyelvet lehet tanulni illetve számos egyéb kommunikációs képességfejlesztő tréninget tartanak. A Bölcsészegyetem kezdeményezése a Föderáció területén élő azerbajdzsáni diaszpóra nagysága miatt is fontos. Napjainkban az oroszországi azeri közösség számít a legnépesebb bevándorolt etnikumnak.

Pivovar külön kitért a karabahi konfliktusra is, bízva a mielőbbi békés rendezésben: „Szeretném jelezni: Oroszország minden tőle telhetőt megtesz, hogy közelebb hozza ezt a napot. Mindezek kapcsán nem feledkezhetünk meg azokról a menekültekről, akik a fegyveres összecsapások miatt hagyták el otthonaikat. Elhatároztam, hogy intézményünk közreműködésével segítse az érintett felek közti párbeszédet. Ennek érdekében felajánlottam, hogy az Orosz-Azeri valamint az Orosz-Örmény Baráti Társaságok képviselői közös találkozón fejtsék ki nézeteiket. Szintén javasoltam, hogy hívjuk össze egy értekezletet mindhárom ország bölcsészettudományi egyetemeinek rektorai részvételével. Mindannyiunknak új kommunikációs formák után kell néznünk, ha pozitív eredményeket szeretnénk elérni.”  

(News.az) 

Cimkék: Jefim Pivovar, RGGU, Hegyi-Karabah, Makszud Ibrahimbejov, Nyikolaj Bajbakov, Orosz-Azeri, Orosz-Örmény, Azeri-Örmény Baráti Társaság
Országok: Azerbajdzsán Örményország Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat