OROSZVILAG.HU


Ha Lenin Svájcban maradt volna...

Címlap » Kultúra, programok
  |  2011-03-10 11:17:27  |  
Oroszvilag.hu

Ha Lenin Svájcban maradt volna...

Christian Kracht antiutópiájának színházi változatát Berlinben mutatták be 

 Ha Lenin Svájcban maradt volna...

A berlini Makszim Gorkij színházban bemutatták Kristian Kracht svájci író „Itt leszek a napfényben és az árnyékban” című művének színpadi változatát, amely arról szól, mi történt volna, ha Lenin 1917 után Svájcban maradt volna, és Svájcban alakult ki volna szovjetköztársaság.

A történet szerint, Lenin, bár meghalt, ügye tovább él Svájcban, az SSR-ben (Svájci Szovjet Köztársaság). A regény szerint 2013-ra SSR szörnyű hellyé változott, ahol polgárháború dúl. A főszereplő, Szovjet Svájc egyik afrikai gyarmatában szolgáló légionárius, jelenleg politikai tiszt, az ideológiailag megbízhatatlan volt generális, bizonyos Brazhinsky üldözésére indul, aki a svájci Alpokban rejtőzködik. Brazhinsky jól ismeri az Alpok rejtekhelyeit, hiszen ő építette ki azt az alagútrendszert, ami a Szovjet Svájc fontos védelmi objektuma a környező fasiszta rendszerekkel szembe. A főszereplő (Elbeszélő) végül ráakad Brazhinskyra, aki viszont bűvkörébe vonja őt…

A berlini előadás rendezője, Armin Petras szörnyű antiutópiát vitt a színpadra, s nem a technikai elemekre helyezi a hangsúlyt, hanem az ember vágyait majd csalódásait mutatja be.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta)

Cimkék: Christian Kracht, Lenin, Svájc
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat