OROSZVILAG.HU


Orosz jogvédő a Nobel-békedíj várományosai közt

Címlap » Kultúra, programok
  |  2010-03-10 22:49:14  |  
Vértes Judit

Orosz jogvédő a Nobel-békedíj várományosai közt

Tumultus egy díj körül

Orosz jogvédő a Nobel-békedíj várományosai közt

Újabb rekord született a Nobel-díj történetében: 2010-ben ugyanis 237 embert jelöltek a Nobel-békedíjra. 2009-ben 205 jelölt közül választották ki Barack Obama amerikai elnököt. Az idei várományosok között ott van Liu Xiaobo, a neves kínai másként gondolkodó, akit nemrég 11 év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek, amiért egyik társszerzője volt egy politikai reformokat sürgető kiáltványnak, az amerikai Larry Roberts és Vinton Cerf, illetve az angol Tim Berners-Lee, az internet úttörői,  de nem hiányzik Szvetlana Gannuskina sem, a Civil közreműködés (Гражданское содействие)  bizottság elnöke, a Memorial  központ tagja, az egyik legismertebb orosz jogvédő.  A menekültek és áttelepültek megsegítésére életre hívott Civil közreműködés névre keresztelt szervezetet 1990-ben maga Gannuskina alapította. Három évvel később aktív szerepet vállalt a Memorial létrejöttében. 2003-ban az Amnesty International díjjal jutalmazta jogvédő munkasságát. A menekültekért folytatott munkája elismeréseképpen 2004-ben az ENSZ részesítette kitüntetésben.

A Nobel-békedíj immáron 109 éves történetében összesen kétszer fordult elő, hogy oroszt tüntettek ki e rangos elismeréssel. 1975-ben a szintén jogvédő fizikus Andrej Szaharov vehette át a 10 millió svéd koronával (1,5 millió dollár) járó díjat, 1990-ben pedig Mihail Gorbacsovot, a peresztrojka atyját tartotta a Svéd Akadémia leginkább méltónak a díjra.

Nem ez az első eset, hogy a Memorial egyesület egyik vagy másik tagját Nobel-díjra jelölték. 2008 októberében a France Press a díjátadás előtt néhány nappal megszellőztette: a díj egyik legkomolyabb várományosa a Csecsenföldön dolgozó újságíró, a Memorial munkatársa, Ligyija Juszupova. A hír kacsának bizonyult. A díjat nem a jelenleg Olaszországban élő újságíró kapta meg, hanem Finnország egykori elnöke, Martti Ahtisaari „a nemzetközi konfliktusok megoldásáért több kontinensen és több mint három évtizeden át tett fontos erőfeszítéseiért“. Ekkor a bizottság 197 jelöltből választotta ki a díjazottat. 

Forrás: www.kommersant.ru

Cimkék: Nobel-békedíj, Gannuskina
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat