OROSZVILAG.HU


Mit ér a tudomány, ha orosz?

Címlap » Kultúra, programok
  |  2010-03-15 13:47:40  |  
Vértes Judit

Mit ér a tudomány, ha orosz?

Amerikai dorgálás

Mit ér a tudomány, ha orosz?

A tudományos berkekben igen rangosnak számító Nature szaklap márciusi számában az orosz tudományos élet jelenlegi állásáról olvashatunk egy cikket, amely apropóját Jurij Oszipov, az Orosz Tudományos Akadémia elnökének az interjúja szolgálta.

Február eleji interjújában az akadémikus igen pozitívan nyilatkozott az orosz tudományos életről. Többek között elmondta, hogy több világszínvonalú orosz nyelvű folyóirat létezik, melyben publikálni még az elismert külföldi tudósoknak is megtiszteltetés. A riporter kérdésére, miért olyan alacsony az orosz tudósok idézettsége a külföldi szaklapokban, Oszipov a sértett nemzeti önérzet hangján azt felelte: „Nem kell olyan nagy hangsúlyt fektetni az idézettség kritériumára.“ - majd hozzátette, hogy az orosz tudósok nem szorulnak rá a külföldi publikációra annál is inkább, mert egy magára valamit is adó külföldi tudós képes oroszul is követni a tudomány legújabb eredményeiről és vívmányairól szóló tanulmányokat, bár azt ő sem tagadta, hogy ma a tudomány nyelve az angol, és nem az orosz. Nem titkolta véleményét azzal kapcsolatban sem, hogy az OTA égisze alatt életre hívott Bizottság az áltudomány elleni harcban nem sokban különbözik a középkori boszorkányüldözéstől.

Oszipov markáns véleménynyilvánítása mind hazájában, mind a Nyugaton heves vita tárgya lett. A Nature folyóirat „Scientific glastnost“ című terjedelmes szerkesztői cikkben reagált az akadémikus szavaira.

„Oroszország tudományos hírneve mindaddig romlani fog, míg nem fogadja el a nemzetközi kutatások játékszabályait.“ – adja meg az alaphangot a nem túl barátságosan kezdődő dörgedelmes cikk. „A Szovjetunió szétesése óta a vezető orosz politikusok folyamatosan arról beszélnek, hogy át kell térni a „tudásközpontú gazdaságra“, melynek motorja a technológiai innováció és a tudományfejlesztés. Dmitrij Medvegyev jelenlegi államelnök szavakban újfent megerősítette elődjei törekvéseit. Az áttérést az orosz gazdaság igen erős gáz- és olajexport-érzékenysége is indokolttá teszi. A tervezett irányváltás azonban minduntalan elbukik az orosz akadémiai hierarchia idejétmúlt nézetei és fogalomrendszere miatt.

A cikk írója úgy véli, a tudományos nacionalizmus tendenciája sajnálatos módon nem csak Oszipovra jellemző, hanem más vezető tudósra is, akik még a szovjet érában szocializálódtak, akkor, amikor a tudomány el volt vágva a való világtól.

„Az ilyen korlátoltság - folytatja eszmefuttatását a cikk szerzője – reménytelenül összeférhetetlen a „tudásalapú gazdaságról“ szóló minden álommal. Az alapvető kutatások, a technológiai újítások jóval túlmutatnak a nemzeti határokon. Megkerülhetetlen a nemzetközi tudós társadalom véleménye, mert csak így lehet különválasztani az előrevivő kutatásokat a zsákutcába torkolló gondolatoktól."

A Thomson Reuters januári statisztikája szerint a 2004 – 2008 közötti időszakot véve alapul az orosz tudományos cikkek aránya a Web of Science összesítése alapján mindösszesen 2,6%-t tesz ki. Összehasonlításképpen: Kína – 8,4%, India – 2,9%, Hollandia – 2,5%. Sőt mi több Oroszországban 1981 óta stagnál a publikációk száma, miközben India, Kína és Brazília valóságos robbanást élt át ezen a téren. A helyzet olyan elkeserítő, hogy 2009 októberében 185  külföldön élő orosz tudós nyílt levélben fordult Dmitrij Medvegyevhez és Vlagyimir Putyinhoz.

Levelükben arra hívják fel a hatalom figyelmét, hogy belátható időn belül a teljes összeomlás vár az orosz tudományra, amennyiben nem oldják meg a finanszírozás, a stratégiai tervezés és az utánpótlás kérdését.

Az oroszországi tudós közösség önkéntes - és tegyük hozzá önkényes – elszigetelődése a nemzetközi mainstreamtől csak növeli a hazájukat elhagyó tudósok számát, ezzel is rontva az orosz tudományos és poitikai élet nemzetközi megítélését és helyzetét.

Mindeközben a Nature cikke nem vitatja, hogy még ilyen mostoha körülmények közt is jelentős eredményeket képesek felmutatni az orosz tudósok.

 

Forrás: www.gazeta.ru

Cimkék: tudomány, Oszipov
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat