OROSZVILAG.HU


Borisz Akunyin szélsőséges?

Címlap » Kultúra, programok
  |  2011-10-27 16:07:12  |  
Gyóni Gábor

Borisz Akunyin szélsőséges?

Vizsgálják a Fandorin-sorozat egyik darabját

Borisz Akunyin szélsőséges?

 

 

Az orosz hatóságok vizsgálják a Magyarországon is jól ismert Borisz Akunyin (Grigorij Cshartisvili) orosz író, irodalomtörténész, keletkutató „Színház az egész világ” című krimijét (a Fandorin-sorozat utolsó darabja), mivel felmerült a gyanú, hogy a regény szélsőséges nézeteket tartalmaz.

Akunyin szerint egy mondat miatt vizsgálhatják regényét, amit a főszereplő Eraszt Fandorin nyomozó japán szolgája, Masza jelent ki. A mondat a következőképpen hangzik: „Masza szerint az oroszok ilyen finomságokat nem vesznek észre, még arra sem képesek, hogy megkülönböztessék az udont a szobától [japán ételek]. És Maszának természetesen igaza van.”

Akunyin elmondta, néhány évvel ezelőtt már megpróbálták felelősségre vonni az „orosz nép megsértéséért”, és akkor kénytelen volt közleményt kiadni, hogy ugyanolyan mély tisztelettel viszonyul az orosz néphez, mint bármelyik másikhoz.

Az akkori eset kapcsán egy ügyész megjegyezte, ezen az alapon Mihail Lermontovot is felelősségre lehetne vonni „Ég áldjon, mosdatlan Oroszhon...” című költeményéért („Ég áldjon, mosdatlan Oroszhon/Rabok hona, urak hona” - Nemes Nagy Ágnes fordítása)...

Borisz Akunyin írói, tudósi munkássága mellett az orosz liberális ellenzék ismert alakja, Vlagyimir Putyin kritikusa, Mihail Hodorkovszkij támogatója.

 

(gazeta.ru)

 

 

Cimkék: Borisz Akunyin, Eraszt Fandorin,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat