OROSZVILAG.HU


Már mozikban az Augusztus 8. 

Címlap » Kultúra, programok
  |  2012-02-24 11:41:32  |  
Gyóni Gábor

Már mozikban az Augusztus 8. 

A 2008-as háború orosz szemszögből 

 Már mozikban az Augusztus 8. 

 

Oroszországban a napokban kezdik vetíteni az „Augusztus 8.” című filmet, amely a 2008-as grúz – oszét-abház-orosz háború eseményeit mutatja be orosz szemszögből, s válasznak is tekinthető a hasonló témájú grúz propagandafilmre.

A történet szerint Kszenyija, a fiatal anya hosszas unszolás után végül elengedi fiát az apjához, Zaurhoz, aki Dél-Oszétiában él, s békefenntartóként szolgál. A fiú megérkezése után nem sokkal megkezdődik a háború. Az anya a fia után megy a háborús övezetbe, próbálja megmenteni, kiragadni őt... A film bemutatja Chinvali szétlövését, majd azt, hogyan szabadították fel a várost az oszét-orosz csapatok.

A 16 millió dolláros költségvetéssel készült film rendezője Dzsanik Fajzijev, aki 2004-2005-ben Borisz Akunyin regényét, a Törökcselt filmesítette meg.

Alekszej Krizsevszkij kritikája szerint a film háborús akció jelenetei többnyire jól sikerültek: a film stábja ezen jelenetek forgatásakor együttműködött a fegyveres erőkkel.

Ami fontos, a filmnek nincs grúzellenes éle – ellentétben a grúz „testvérfilm” határozottan  megjelenő oroszellenességétől –, az ellenfél „arctalan”. A rendező a háborút igyekezett a kisfiú szemszögéből bemutatni, ennek során a grúz BTR fekete kígyóvá változik a gyerek szemében, az anya pedig védelmező harci robottá.

 

(gazeta.ru) 

 

Cimkék: Augusztus 8.,
Országok: Grúzia Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat