OROSZVILAG.HU


Orosz zenei est Szombathelyen

Címlap » Kultúra, programok
  |  2012-05-16 14:53:21  |  
Kecskeméti Gábor

Orosz zenei est Szombathelyen

Vezényel a világhírű Alekszandr Rugyin

Orosz zenei est SzombathelyenOrosz zenei est Szombathelyen

Alekszandr Rugyin vezényletével és közreműködésével a Bartók Teremben lép színpadra 2012. május 18-án, pénteken 19.30 órakor a Savaria Szimfonikus Zenekar. A Veszprémben is előadásra kerülő műsoron a legkiválóbb orosz szerzők – Csajkovszkij, Davidov és Rahmanyinov – művei lesznek hallhatóak.

Rugyin diplomáját zene szakon (cselló és zongora) a moszkvai Gnyeszin zenei főiskolán szerezte (Российская академия музыки имени Гнесиных) 1983-ban. Tanulmányait a Moszkvai Konzervatóriumban folytatta, ahol 1989-ben diplomázott. Itt Lev Evgrafovtól, Jurij Ponyizovkintól és Dimitrij Kitajenkótól tanult.

Diákként megnyerte a legrangosabb európai zenei versenyeket: A J.S. Bach Nemzetközi Zenei Versenyt Lipcsében (1976), a Gaspar Cassado Nemzetközi Zenei Versenyt Firenzében (1979) és a moszkvai Csajkovszkij Zenei Versenyt két alkalommal is (1978, 1982). Mindez egy ragyogó művészi pálya kezdetét jelentette. Manapság Alekszandr Rugyin az egyik legnépszerűbb oroszországi zenész, aki ideje java részét külföldön tölti.

Igen sokoldalú művész, hiszen világhírű csellista, karmester, zongorista és kamarazenész is egyben. Pályája során már 30 CD-n működött közre előadóként, vagy karmesterként. A Moszkvai Konzervatórium professzora, a világ számos pontján tart mesterkurzusokat, s számos komoly kitüntetés birtokosa. Ezen felül a Musica Viva moszkvai kamarazenekar (Московский камерный оркестр «Musica viva») művészeti vezetője és karmestere.

A szombathelyi műsor:

P. I. Csajkovszkij: Olasz Capriccio op.45
K. Davidov: Fantázia egy orosz témára, csellóra és zenekarra op.7
P. I. Csajkovszkij: Pezzo Capriccioso op.62
Sz. Rahmanyinov: 3. a-moll szimfónia op.44


(nyugat.hu, musicaviva.ru)

 

 

Cimkék: szombathely, alekszandr rudin, zenekar, szimfonikus, koncert, konzervatórium,
Országok:
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat