OROSZVILAG.HU


Kamasz menyasszonyok Kazahsztánban 

Címlap » Kultúra, programok
  |  2012-05-17 10:15:54  |  
Medzibrodszky Alexandra

Kamasz menyasszonyok Kazahsztánban 

Muszlim országokban korán mennek férhjez a lányok

 Kamasz menyasszonyok Kazahsztánban 

Kazahsztánban hivatalosan 18 év a házassági korhatár, ennek ellenére a hivatalos adatok szerint évente legalább harmincezer fiatal lányt adnak férjhez, aki közül sokan még az iskolát sem fejezték be. Ha a menyasszony életkora nem éri el a 16 évet, akkor a szabályok szerint a házasságot nem lehetséges anyakönyvezni a helyi anyakönyvi hivatalban. Ilyen esetekben a családok gyakran – a világi államot megkerülve – a helyi imámhoz fordulnak és a házasságkötés nem marad el.

Aszija Hajrulina, a kazah elnök mellett működő Nő- és családi-demográfiai ügyekkel foglalkozó nemzeti bizottság szakértője elmondta, hogy az iszlám szokásjog szerint a férjnek elég háromszor kimondania, hogy „talak, talak, talak” és ezek után a házasság érvényét veszti. Egy egyoldalú válás esetén a fiatal lányok kiszolgáltatottá válnak, képzettség nélkül teljesen magukra maradnak: nem részesülhetnek a férj vagyonából és tartásdíjra sem formálhatnak jogot. Gyakran a saját szüleik házába sem térhetnek vissza.

A bizottság arra számít, hogy a már a parlament elé került új Családjogi Törvénykönyv a jövőben javít a kiskorú lányok helyzetén. Ez a dokumentum ugyanis tartalmaz egy javaslatot, amely értelmében egyházi személyek csak abban az esetben adhatnának össze fiatal párokat, ha a házasulandó felek hivatalos engedélyt mutatnak fel az anyakönyvi hivataltól.

Alie nem olyan régen múlt el harminc éves, Alma-Atában él, legidősebb fia éppen egyetemre készül. Aliét tizenöt évesen adták férjhez, de nagymamája például az esküvője napján mindössze tizenhárom éves volt, hiszen „a kazah családokban ez a norma”. Ennek ellenére Alie nyolc éves kislányának más sorsot szán: „Szeretném, ha orvos lenne belőle és világot látna. Hiszen ma már más idők járnak.”

 

Forrás: Казахстан: проблема браков с несовершеннолетними (BBC Russian)

http://www.bbc.co.uk/russian/society/2012/05/120508_kazakhstan_early_marriages.shtml

Cimkék: Kazahsztán, házassági szokások
Országok: Kazahsztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat