OROSZVILAG.HU


Grafikus novella a népi eposzból

Címlap » Kultúra, programok
  |  2012-11-23 11:42:27  |  
Kecskeméti Gábor

Grafikus novella a népi eposzból

Egy burját harcos története

Grafikus novella a népi eposzból

Annak érdekében, hogy egy kis modernitást csempésszenek az időtlen klasszikusok közé, Burjátia egy művészeti csoportja grafikus novellát állított össze, mely a helyi epikus hagyományokon alapul. A kiadvány a „Bator Sedkiltu” (A harcos lelke) címet viseli, melyben egy burját hős története elevenedik meg képeken. A hős, miközben szülőföldjét egy támadástól védte, megvakult, de később egy varázslatnak köszönhetően visszanyerte látását.

A „kép-regény” – melyet a sajtó először tévesen a Japánban ismert animékkel azonosított” – már kapható Burjátia fővárosa, Ulan-Ude könyvesboltjaiban. Egy példány 150 rubelbe (1050 Ft) kerül. A „Bator Sedkiltu” megalkotója, Szolbon Ligdenov, aki Gyenisz Cirenzsapovval együtt hozta létre a könyvet, korábban olyan orosz filmeken dolgozott, többek között a Fjodor Bondarcsuk által rendezett 9. szakaszon is, melyek igazi kasszasikerek lettek.

A Szovjetunióban a klasszikus képregény ismeretlen művészeti forma volt, ám az elmúlt években komoly növekedést könyvelhettek el az oroszországi képregény kiadók. A lendületet tovább fokozta, hogy 2009-ben orosz-japán koprodukcióban elkészült az „Első szakasz” címet viselő rajzfilm, melyet az „első orosz anime” jelzővel láttak el.

(RIA Novosztyi)


 

 

 

 

 

Cimkék: burját, ulan ude, képregény, eposz, novella, film, harcos,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat