OROSZVILAG.HU


Rekordáron kelt el egy orosz festmény

Címlap » Kultúra, programok
  |  2013-06-06 10:45:09  |  
Kecskeméti Gábor

Rekordáron kelt el egy orosz festmény

1,6 milliárd forintot adtak érte

 Rekordáron kelt el egy orosz festmény

Ilja Maskov orosz festő, „Csendélet gyümölcsökkel” című képét a világhírű Christie’s aukciós ház 4.7 millió angol fontért (1.6 milliárd forintért) értékesítette egy hétfői árverésen. Ez a legmagasabb összeg, amit valaha Maskov alkotásáért fizettek. 

A festményt eredetileg 1-1.5 millió fontra (342-513 millió forint) taksálták. Maskov képét végül egy ismeretlen, telefonon licitáló személy vásárolta meg, s amikor bejelentették a 4.7 millió fontos vételárat, tapsvihar tört ki a teremben.  

 

A csendéletet a nagyközönség először 1911-ben láthatta az oroszországi avantgárd egyik legfontosabb kiállításán Moszkvában. Utoljára 1913-ban állították ki Amszterdamban, a Stedelijk Múzeumban. A kép William Beffie gyűjteményébe került, aki a német és orosz expresszionisták világszerte ismert gyűjtője volt. Feltehetőleg ő vásárolta meg az 1913-as kiállítás alkalmával a festményt. 

Az elmúlt években az ismertebb orosz műalkotásokért fizetett összegek meredeken emelkedtek, mivel az orosz műtárgyak iránti kereslet, köszönhetően az egyre tehetősebb orosz vásárlóknak, exponenciálisan növekedett.


(RIA Novosztyi)

 

 

Cimkék: Ilja Maskov
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat