OROSZVILAG.HU


Koncsalovszkijnak nem kell Oscar-díj

Címlap » Kultúra, programok
  |  2014-09-29 10:38:46  |  
Oroszvilag.hu

Koncsalovszkijnak nem kell Oscar-díj

Az Oscar-díj a hamis nyugati kultúrfölényt szimbolizálja?

 Koncsalovszkijnak nem kell Oscar-díj

Andrej Koncsalovszkij filmrendező levélben fordult az oroszországi Oscar-díj Bizottsághoz, azzal a kéréssel, hogy ne jelöljék az „Alekszej Trjapicin postás fehér éjszakái” című filmjét Oscar-díjra.  

Az egyik ok, amiért Koncsalovszkij nem akar indulni az Oscar-díjért, hogy ő maga az utóbbi években gyakran bírálta az orosz filmek „elhollywoodizálódását”, ennek fényében pedig nem lenne illendő harcba szállnia az Oscar-díjért.

A másik ok, hogy az Oscar-díj jelentősége felülértékelt, sokan úgy igyekszenek beállítani, hogy az Oscar-díj a filmművészet netovábbja. Már maga a megnevezés is, „a legjobb külföldi nyelvű” filmnek járó díj szegregációnak tekinthető az angol nyelvű világtól, és a „Nyugat kulturális dominanciáját hirdető elmaradott eszme” kifejezése.

Korunkban a filmművészet fejlődését nemcsak az amerikai, vagy pszeudoamerikai mozi diktálja, hanem az ázsiai, latin-amerikai, orosz művészek is. Elképzelhető, hogy a jövőben lesz majd egy globális filmművészeti díj, ahol mondjuk az egyik kategória a „legjobb angol nyelvű filmnek járó díj” lehetne – írja Koncsalovszkij.

 

 

(kinote.info) 

 

Cimkék: Koncsalovszkij, Oscar-díj,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat