OROSZVILAG.HU


Az Orosz Ortodox Egyház újabb győzelme

Címlap » Kultúra, programok
  |  2010-05-13 20:05:40  |  
Vértes Judit

Az Orosz Ortodox Egyház újabb győzelme

A megtért templom

A cseljabinszki Alekszander Nyevszkij templom, mely 1986-tól koncertteremként működik, 80 év elteltével visszakerül az Orosz Ortodox Egyházhoz. A város vezetése megígérte: a templomban újra lesz istentisztelet, de a zenészeknek sem kell félniük - az orgona is megmarad, igaz, másik helyre szállítják. Mihail Jurevics, a Cseljabinszki körzet polgármestere hangsúlyozta: morális kötelességük visszaszolgáltatni az épületet, mely a város polgárai és a cári család nagyvonalú adományának köszönhetően épült fel.

Külön bizottságot hoztak létre, mely az orgona biztonságos elhelyezéséért felel, illetve az átadás zökkenőmentességét hivatott biztosítani.

A vezetés biztosította az orgona miatt aggódókat, hogy senki se akarja az utcára hajítani a több millió rubelt érő hangszer-ritkaságot, de a templomban semmiképp nem maradhat. Szakemberek ugyanakkor azt is megállapították, hogy az orgona komoly felújításra szorul, hiszen a tíz évenként esedékes karbantartási munkálatokat utoljára 23 évvel ezelőtt végezték el.

Az áprilisban Cseljabinszkba látogató Kirill pátriárka melegen üdvözölte a kezdeményezést, és még több templom építésére buzdította az egybegyűlt hívőket.

 

Forrás: www.ng.ru

 

Cimkék: Cseljabinszk
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat