OROSZVILAG.HU


Nyikita Mihalkov Napszúrása indulhat az Oscarért

Címlap » Kultúra, programok
  |  2015-10-12 20:28:40  |  
Kovács Ferenc

Nyikita Mihalkov Napszúrása indulhat az Oscarért

Meglepő döntés

 Nyikita Mihalkov Napszúrása indulhat az Oscarért

Oroszország Mihalkov Napszúrását nevezte az Oscarért folyó versenybe

Az orosz nevezési bizottság Nyikita Mihalkov Napszúrás című alkotását indítja a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért folyó versenybe. Az Ivan Bunyin ihlette film alkotója a Csalóka napfény című alkotásával már nyert Oscar-díjat.

A nevezés, a filmhez hasonlóan vegyes fogadtatásban részesült a hazai szakmai berkekben. „Nem hiszem, hogy a Napszúrásnak esélye van bekerülni a szűkített körbe. Aligha képes meglepni az idős akadémikusokat, akikből van vagy hatezer” - nyilatkozta Danyiil Dondurej, művészettörténész, az Iszkussztvo Kino című szaklap főszerkesztője.”

„Mihalkov filmje kasszasikerre hajtó esztétikára épül, az amerikai akadémikusok pedig elsősorban a más gondolkodásmódot képviselő filmekre szavaznak. Ezért nyernek a legjobb idegen nyelvű film kategóriában a lengyel, vagy a dán filmek. Méltó alternatívának ott lett volna Jurij Bikov Ostoba (Durak) című filmje. Ezen kívül van még egy sor jó filmünk, de ezek még nem kerültek forgalomba. Egyébként is, az Oscarral kapcsolatos vitákban valami miatt megfeledkeznek arról, hogy csupán amerikai díjról, s nem univerzális díjról van szó” – nyilatkozta Dondurej.

 

(Argumenti i fakti, 2015. október 7-13. (41. szám)

Cimkék: Nyikita Mihalkov, Napszúrás, Oscar
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat