OROSZVILAG.HU


Ukrán győzelem az Eurovízión

Címlap » Kultúra, programok
  |  2016-05-15 13:10:57  |  
Gyóni Gábor

Ukrán győzelem az Eurovízión

Az ukránok az oroszokra szavaztak, az oroszok az ukránokra

 Ukrán győzelem az Eurovízión

Ukrajna nyerte a 2016-os Eurovíziós dalfesztivált. Az ukrán énekesnő, (a krími tatár származású) Jamala a krími tatárok 1944-es deportálásáról énekelt. Második lett az ausztrál versenyező, harmadik az orosz.

A végeredmény kialakításában a nézők szavazatai mellett a zsűri is döntött.

Az oroszországi közvéleményt a jelek szerint élénken foglalkoztatja az ukrán győzelem (az orosz vezetés néhány tagja, Dmitrij Rogozin vagy Marija Zaharova külügyi szóvivő eléggé frusztrált hangvételű nyilatkozatokat tettek az ukrán győzelemre reagálva, utóbbi szerint például jövőre Aszadról kell énekelni annak, aki győzni akar), ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy csak a nézők szavazatait figyelembe véve az orosz versenyző nyert volna.

A sobesednik.ru által megszólaltatott elemzők szerint Jamala produkciója nagyon színvonalas, profi módon összeállított volt, érhető, világos message-t küldött a nézők felé.

Nem ez az első eset, hogy Ukrajna átpolitizált dalt küldött az Eurovízióra, 2005-ben a „narancsos forradalom” dalával indultak, de akkor csak a 19. helyet szerezték meg.

És ami talán a legérdekesebb, az ukránok legnagyobb számban az orosz énekesre szavaztak (Ukrajnától 12 pontot kapott az orosz Szergej Lazarjev), az oroszok szavazók között pedig második lett Ukrajna (első Örményország). Az orosz és ukrán „szakértők”, zsűritagok azonban leszavazták egymás produkcióját. A szavazatokat látva ezúttal is látszik, hogy a posztszovjet szolidaritás még 2016-ban is működött.

Az ukrán dal győzött Csehországban, Finnországban, Magyarországon, Olaszországban, Lengyelországban, San Marinóban.

Az orosz dal győzött Örményországban, Azerbajdzsánban, Belaruszban, Bulgáriában, Észtországban, Németországban, Lettországban, Moldovában, Szerbiában, Ukrajnában.

 

 

 

 

(Echo Moszkvi, sobesednik.ru, eurovisionworld.com) 

Cimkék: Sobesednik.ru, Jamala, Eurovízió, Ukrajna, Örményország, ukránok, oroszok,
Országok: Észtország Lettország Belarusz Ukrajna Moldova Azerbajdzsán Örményország Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat