OROSZVILAG.HU


Fehér négyzet

Címlap » Kultúra, programok
  |  2018-08-28 10:21:59  |  
Oroszvilag.hu

Fehér négyzet

Megjelent Vlagyimir Szorokin új könyve

Fehér négyzet

 

Augusztus 27-én került a boltokba Vlagyimir Szorokin orosz író új könyve, a Fehér négyzet. A könyv kilenc különböző elbeszélést tartalmaz.

A lenta.ru-ban a könyv kapcsán megjelent írás szerint ma már mindenki ismeri Oroszországban Vlagyimir Szorokint, az is, aki még soha nem olvasott tőle semmit, hallhatta, hogy, úgymond, Szorokin előre látta az orosz jövendőt 2006-os, Az opricsnyik egy napja című könyvében. Eszerint a középkor Oroszország jövendője. Azóta Szorokin minden könyve a jövőről szól. A Cukor Kreml további bepillantást enged az Új Középkorba. A Tellúria egy posztapokaliptikus, széttöredezett világot fest le, ami azonban korántsem olyan borzasztó, mint ami az „Opricsnyikban” megjelent. A 2017-ben megjelent Manaraga szintén egy bizarr jövőképet fest le.

Ezzel szemben a Fehér négyzet a jelenről és a múltról szól, optimizmus és könnyedség nélkül. A könyv stílusában a korai Szorokin-műveket idézi. A Fehér négyzet gonosz és kegyetlen könyv. Az elbeszélések azt mutatják be, hogy a szovjet múlt mennyire meghatározza a mai orosz jelent. A szüzsét vázolni nincs értelme egy Szorokin-mű kapcsán, némely elbeszélések címei is sokatmondók: Vörös piramis, A csekista egy napja.

Cimkék: Vlagyimir Szorokin, Fehér négyzet,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat