OROSZVILAG.HU


Piroszmani festményei új otthont kapnak  

Címlap » Kultúra, programok
  |  2010-06-11 14:31:21  |  
Mezei Bálint

Piroszmani festményei új otthont kapnak  

Felújítják Tbiliszi világhírű Kék Képtárát

Piroszmani festményei új otthont kapnak   

A Kék Képtár felveszi a „Tbiliszi Nemzeti Galéria” nevet

A grúz főváros központi sugárútján található világhíres, főleg XIX-XX. századi képzőművészeti alkotásokat őrző Kék Képtár neve immár hivatalosan is „Tbiliszi Nemzeti Galéria”-ra változik.

Az 1888-ban klasszicista stílusban emelt épület halaszthatatlan, állagmegőrző felújítási munkálatai már az előző években megkezdődtek. Maga Miheil Szaakasvili államfő is személyesen tekintette meg a helyszínt 2010. június elsején, és reményét fejezte ki, hogy az épület hamarosan Tbiliszi egyik új, turistacsalogató látványosságává válhat. „A renoválás végeztével a megszépült galéria világszínvonalú kulturális élményt kínál majd a műkedvelő látogatóknak, mintha csak Londonban, Párizsban vagy Madridban járnának” – mondta a grúz elnök.

Szaakasvilit korábban azzal vádolták, hogy a felújítás önmagában csak ürügy, hogy Niko Piroszmanisvili (1862-1918), művészi nevén Piroszmani, grúz naiv festő alkotásait elszállítsák a képtárból. A kaukázusi ország helyhatósági választásaiból győztesen, megerősödve kikerült politikus igen határozottan utasította vissza az őt ért támadásokat. „Néhány őrült azzal támadt rám, hogy el kívánom tűntetni Piroszmani festményeit a megújuló galériából. Akik ezt a bolondságot kitalálták, őszintén hittek abban, hogy mások is hinni fognak nekik. A probléma valójában az épület rossz állapotából fakad. Piroszmani és más géniuszok munkáit az alagsorban, mostoha körülmények között tárolják, mivel a fenti szinteken nincs lehetőség a kiállításukra. Bár sok más célra is el lehetne költeni ezt a temérdek pénzt, mégis erkölcsünk tiltja, hogy hagyjuk elveszni nemzeti örökségünket” – állította Szaakasvili, rögtön hozzátéve, hogy az európai normákat célba vevő építészi munkálatok hamarosan befejeződnek.

(Rustavi 2)    

 

Cimkék: Kék Képtár, Proszmani, Szaakasvili, Tbiliszi Nemzeti Galéria
Országok: Grúzia
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat