OROSZVILAG.HU


A kormány meghívta Kirill pátriárkát

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2010-08-23 10:35:05  |  
Gyóni Gábor

A kormány meghívta Kirill pátriárkát

Hazánkba látogathat az Orosz Ortodox Egyház vezetője

A kormány meghívta Kirill pátriárkát

A magyar kormány meghívta magyarországi látogatásra Kirill orosz pátriárkát – közölte Semjén Solt kereszténydemokrata politikus, miniszterelnök-helyettes. A meghívást egyeztették Erdő Péter esztergomi érsekkel, bíborossal is.
A meghívás Semjén Zsolt és Szergij voronyezsi metropolita budapesti tárgyalásai eredményeképpen született. Semjén közölte, hogy ő is meghívást kapott Kirill metropolitától Moszkvába.  
A kereszténydemokrata politikus kezdeményezte, hogy a magyarországi szovjet katonai temetőkben állítsanak fel pravoszláv kereszteket, Semjén szerint „Ahogy a magyar katonákat nem kérdezte meg senki, hogy akarnak-e az oroszokkal szemben harcolni, úgy ezeket az orosz katonákat sem kérdezte meg senki, hogy vörös csillag alatt akarnak-e nyugodni.” A magyar politikus köszönetet mondott, amiért az oroszországi magyar katonai temetőket szépen rendben tartják.
A két fél tárgyalásai során gazdasági és politikai témák is szóba kerültek, mivel Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, egyben az orosz gazdasági kapcsolatokért felelős vezető a héten Moszkvába utazik, s egyetértés született abban is, hogy a magyar és az orosz fél érdekelt a kisebbségek védelmében, „tehát minden kisebbséget megillet az anyanyelvhez, az anyanyelvi oktatáshoz és az identitás megőrzéséhez való jog.”
(mno.hu)
 
Cimkék: Kirill pátriárka,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat