OROSZVILAG.HU


Orbán Viktor Bakuban

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2010-09-14 08:31:29  |  
Gyóni Gábor

Orbán Viktor Bakuban

Az AGRI kiválthatja a Nabuccót?

Orbán Viktor Bakuban

A tegnapi parlamenti ülésnyitó után Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kaukázusba utazott, az éjszaka folyamán megérkezett Azerbajdzsán fővárosába, Bakuba, ahol ma az azerbajdzsán, grúz, román elnökök mellett a magyar miniszterelnök is részt vesz az AGRI (Azerbaijan - Georgia - Romania - Interconnection) energetikai projekt megbeszélésein. A magyar kormányfőt katonai tiszteletadással fogadták, s ma reggel kétoldalú tárgyalásokat folytatott Mihail Szaakasvili grúz elnökkel, aki mellett nyíltan kiállt a 2008-as grúz-orosz háború idején az akkor még ellenzéki magyar politikus.

Orbán Viktor azzal a céllal érkezett Azerbajdzsánba, hogy megállapodás születik egy, Azerbajdzsánból Grúzián, majd a Fekete-tengeren át Romániába (Grúzia és Románia között tankerek szállítanák a cseppfolyós gázt) haladó útvonalról  (AGRI-projekt), amelyhez Magyarország is csatlakozna, enyhítve az orosz gázimport függőségét.

Noha Magyarország a Nabucco-projektet tekinti továbbra is prioritásnak, ennek megvalósulása kevésbé reális, mint az AGRI, jelentette ki Azerbajdzsán budapesti nagykövete a Népszabadságnak.

Nemrég Oroszország megállapodást kötött Azerbajdzsánnal, minek értelmében évi kétmilliárd köbméterre növelve megduplázza az azerbajdzsáni gáz felvásárlását.

 

 

(orbanviktor.hu, nol.hu, day.az)

 

 

 

Cimkék: AGRI
Országok: Grúzia Azerbajdzsán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat