OROSZVILAG.HU


Gyurcsány Ferenc a magyar-orosz kapcsolatokról 

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2010-12-04 12:47:59  |  
Gyóni Gábor

Gyurcsány Ferenc a magyar-orosz kapcsolatokról 

A Bush-adminisztráció igyekezett megtorpedózni a magyar-orosz együttműködést 

 Gyurcsány Ferenc a magyar-orosz kapcsolatokról 

Már-már a WikiLeaks kiszivárogtatásaihoz hasonlítható Gyurcsány Ferenc volt magyar miniszterelnök legújabb blogbejegyzése, amely a magyar-orosz kapcsolatokkal, s azzal foglalkozik, Washington hogyan kívánta befolyásolni Magyarország Oroszország-politikáját.

Az a WikiLeaks által megszellőztetett dokumentumok alapján is kitűnik, a Magyarországon szolgálatot teljesítő amerikai diplomaták arra kaptak utasítást: fokozott figyelemmel legyenek a magyar-orosz kapcsolatokra (azaz Amerikát Magyarországon is az oroszok érdeklik...).

Gyurcsány Ferenc szerint az elmúlt időszakban megváltozott Amerika Oroszország-politikája, Washington néhány éve, a nekonzervatív-adminisztráció idején még élesen ellenzett mindenféle magyar-orosz együttműködést. Az amerikaiak – emlékszik vissza a miniszterelnök – még azt is számonkérték, miért növekszik az Oroszországba irányuló magyar export? Az akkori amerikai nagykövet, April Foley azt is számonkérte a magyar kormánytól, hogy az miért akar csatlakozni – a magyar nemzeti érdekeknek megfelelően – az olasz-orosz Déli Áramlat gázvezetékhez. „még a Szovjetunió egykori nagykövete sem mert volna úgy beszélni az akkori magyar vezetőkkel, ahogy Ő teszi. Mi tagadás, kikértem magamnak ezt a hangot az ország nevében. A nagykövet nem volt boldog, találkozónk gyorsan befejeződött. Személyes viszonyunk utána végig maróan ellenséges maradt.” – írja Gyurcsány Ferenc.

A volt miniszterelnök megjegyzi: „Oroszországot nem legyőzni, elutasítani, hanem a kölcsönös és respektálható érdekek mentén vele együttműködni kell.”

Néhány éve az akkor ellenzéki Fidesz még markánsan oroszellenes retorikával vétette észre magát: ennek oka, mint ahogy néhány éve egy elemzésben mi is állítottuk, s amire most Gyurcsány Ferenc is céloz, hogy a Fidesz az akkor oroszellenességet elváró Washington álláspontjához igazodott, helyreállítandó megtépázott amerikai kapcsolatait.

Lehet, hogy a következő napokban olyan amerikai diplomáciai iratok kerülnek majd elő, amelyek Gyurcsány Ferenc „túlzott oroszbarátságát” fogják hangsúlyozni?

 

(kapcsolat.hu)

Cimkék: Gyurcsány Ferenc, Fidesz, Oroszország
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat