OROSZVILAG.HU


Szvák Gyula levele a Regnum.ru-nak

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2011-02-01 20:10:27  |  
Szvák Gyula

Szvák Gyula levele a Regnum.ru-nak

Éket akarnak verni a magyar ruszisztikába? 

 Szvák Gyula levele a Regnum.ru-nak

 

Az utóbbi hetekben a Regnum.ru hírportálon szélsőséges vita bontakozott ki Magyarországról, amelyről korábban az oroszvilag.hu is tájékoztatott. A legújabb fejlemény, hogy a személyeskedésbe belekeverték Szvák Gyulát, az ELTE tanszékvezetőjét is.  Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük Szvák professzor levelét, amely február 2-án megjelent oroszul is a Regnum.ru felületén

 

 

Szomorúan követtem nyomon a Regnum.ru hasábjain 2010 végén, 2011 elején a Magyarországról kibontakozott vitát, de nem kívántam reagálni rá, hiszen nem vagyok politikai szereplő. Ráadásul mindkét egymást sértegető vitapartnert (Dmitrij Szemusint és Ljubov Siselinát) ismerem: akadémiai ember pedig nem oktatja kollégáját jó modorra. A január 31-i számban azonban Dmitrij Szemusin váratlanul belekevert – „megvédett” – engem is. Nos, szabad legyen csupán a rám vonatkozó állításokra reagálni:

1) Az új magyar nagykövet, Dr. Íjgyártó István állomáshelye elfoglalása előtt megkeresett és minden folyamatban lévő „humán” együttműködési témáról egyeztettünk.

2) Azt, hogy –amint D.Sz. írja - mennyire „felelek meg” a „Fidesz-vezetésnek”, nem tudom, azt viszont igen, hogy az új kormány által életre hívott „Magyar-Orosz Fórum” – mint a civil együttműködés legfelső fóruma – december végén alelnökének választott.

3) Sose voltam az MSZP  és semmilyen más párt  tagja, és most sem tartok semmilyen kapcsolatot egyikkel sem.

4) Sose voltak olyan ambícióim – és eztán sem lesznek ilyenek -, hogy „kontrolláljam” a magyar-orosz kulturális kapcsolatokat.

5) Mindig is ambicionáltam azonban az ELTE-n, az ország első számú egyetemén, a Ruszisztikai Központ hatékony működését, az orosz nyelv, kultúra, történelem lehető legmagasabb szintű oktatását. Eddig nem érzékeltem, hogy ebben akadályoznának.

6) Keskeny Ernő nem „idő előtt”, hanem időben – cum laude minősítéssel - védte meg disszertációját.  Amelynek témavezetője Krausz Tamás professzor, egyik opponense és a szigorlati bizottság elnöke én voltam.

7) Mindig is támogattam a ruszisztikai tudomány regionális fejlesztését Magyarországon – vonatkozik ez a Nyíregyházi Főiskola projektjére is.

 

A leginkább azonban – immár 35 éve – a magyar-orosz kapcsolatok fejlesztését ambicionálom. Mindig partnere voltam mindenkinek, aki hasonló célokat tűzött ki maga elé. És mindenki ellenfelének tudhat, aki e viszonyok destabilizálásán munkálkodik.

Budapest, 2011-01-31

Tisztelettel:

 

prof. Szvák Gyula,

 

az ELTE Ruszisztikai Központ vezetője, a Magyar-Orosz Fórum alelnöke

 

 

 

Cimkék:
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat