OROSZVILAG.HU


Budapesten forgatott a Pervij Kanal 

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2011-05-16 14:46:21  |  
Oroszvilag.hu

Budapesten forgatott a Pervij Kanal 

A Moszkva tér átnevezése érdekelte őket 

 Budapesten forgatott a Pervij Kanal 

 

A legfőbb orosz TV csatorna, a Pervij Kanal négy perces tudósítást közölt Budapestről azzal kapcsolatban, hogy a magyar főváros új vezetése egész sor közterület nevét változtatta meg, köztük a budai Moszkva térét (amely visszakapta 1951 előtti megnevezését), s javaslatként felmerült a Szabadság téren álló szovjet emlékmű eltávolítása is.

A riportban megszólalt többek között Krausz Tamás professzor, Horváth Csaba szocialista politikus, és véletlenül megszólított járókelők is, akik általában értetlenségüket fejezték ki az átnevezés kapcsán.

A tudósításban elhangzott: összesen 26 közteret neveznek át a magyar fővárosban. Az orosz TV csatorna beszámolójában tévesen azt mondták: a Roosevelt tér eltűnik Budapest térképéről (valójában csak a jelenlegi Roosevelt tér kerül átnevezésre, de Roosevelt tér lesz majd a jövőben is), Elvis Presleyről és egykori magyar futballistákról viszont köztereket neveznek el.

Krausz Tamás történész szerint ez már az átnevezések második vagy harmadik hulláma a rendszerváltás után, a Moszkva tér átnevezése pedig megkésett harc a kommunizmussal szemben, megfeledkezve arról, hogy Moszkva több mint 850 éves.

Mint az a kisfilmben elhangzott, Horváth Csaba szocialista politikus levelet intézett a budapesti orosz nagykövetségre sajnálkozását kifejezve a Moszkva tér átnevezése miatt. Horváth elmondása szerint a rendszerváltás után eddig egyetlen kormány sem, legyen az jobb- vagy baloldali nem törekedett a tér átnevezésére.

A riportban megszólaló magyar antifasiszta vezető (Hanti Vilmos) és egy szovjet veterán (Ivan Gyegtyarjev) szintén elítélték azon törekvéseket, melyek a Szabadság téri emlékmű eltávolítását kezdeményezik.

A film készítői ellátogattak a budapesti Szoborparkba is, ahol Osztapenko 1991-ben eltávolított emlékműve előtt elmondta az idegenvezető: bár a szobrot már régen áthelyezték, az emberek mai napig Osztapenkónak hívják a teret, ahol az emlékmű állt, s ez vélhetőleg így lesz a Moszkva térrel is.

A film megtekinthető itt.

 

(1tv.ru)

 

Cimkék: Pervij Kanal, Moszkva tér, Budapest,
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat