OROSZVILAG.HU


Húsz éve vonultak ki a szovjetek Magyarországról

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2011-06-18 12:27:56  |  
Oroszvilag.hu

Húsz éve vonultak ki a szovjetek Magyarországról

Gyulafirátóton emléktáblát avattak a szovjet hadsereg utolsó magyarországi áldozata emlékére 

 Húsz éve vonultak ki a szovjetek Magyarországról

Húsz évvel ezelőtt ezen a napon vonultak ki az utolsó szovjet csapatok Magyarrszágról. A népi felhatalmazás nélkül működő Kádár-rezsim 1957. május 27-én kötött egyezményt a Szovjetunióval, amely a Magyarországon állomásozó szovjet csapatok helyzetét szabályozta. A szovjet Déli Hadseregcsoport a kivonulásig Veszprémben, Sárbogárdon, Polgárdiban, Táborfalván, Tamásiban, Dunaföldváron, Vecsésen, Esztergomban, Komáromban, Cegléden, Győrben, Tatán, Kecskeméten, Kiskunhalason, Kiskunmajsán, Szegeden, Nagykőrösön, Szolnokon, Orgoványban, Székesfehérváron, Pápán, Hajmáskéren, Fertődön, Lepsényben, Budapesten, Debrecenben, Móron, Dombóváron, Dunaújvárosban, Tökölön, Sármelléken, Kunmadarason, Kalocsán állomásoztatta egységeit.

Közben Gyulafirátóton Hende Csaba honvédelmi miniszter emléktáblát avatott Radics József tiszteletére, akit 1986-ban egy szovjet katonai jármű halálra gázolt. A szovjet katonai megszállás utolsó magyarországi áldozatát egy T-72-es tank taposta halálra. Hende szerint „hogy egy tiszt szerint a harckocsit vitás kérdések lerendezésére lehet használni, jól mutatja azt a hatalmi gőgöt és arroganciát, amellyel a barátinak hazudott, de valójában legyőzött nemzetket kezelték.”

A miniszter szerint a szovjet csapatok jelenléte sárba tiporta a magyar államot, szétzúzta a nemzet szabadságát, megmérgezte a múltat és a jövőt.

(kormany.hu) 

 

Cimkék: Déli Hadseregcsoport, Magyarország, Gyulafirátót, Hende Csaba
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat