OROSZVILAG.HU


Orosz bosszú a Hernádi-ügy mögött?

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2011-06-22 10:40:13  |  
Oroszvilag.hu

Orosz bosszú a Hernádi-ügy mögött?

Fideszes vezetők szerint az oroszok akarják meggátolni a Mol közép-európai terjeszkedését

Orosz bosszú a Hernádi-ügy mögött?

A Népszabadság számára névtelenül megnyilatkozó „vezető fideszes körök” szerint orosz bosszú lehet a Hernádi-ügy mögött. A Mol vezérigazgatóját Horvátországban azzal vádolják, hogy kenőpénzek kifizetésével igyekezett egyengetni a magyar társaság terjeszkedését a volt jugoszláv tagállamban, az INA nemzeti olajtársaságban történő bevásárlással. Kormánypárti vezető politikusok szerint a Hernádi elleni vádaknak orosz forrásuk lehet, így akarván bosszút állni amiatt, hogy a Szurgutbyeftyegaz a részvények több mint 20 %-nak megszerzése után sem tudta tulajdonosi jogait gyakorolni a magyar olajtársaságban (aminek a végén a magyar állam visszavárásolta az orosz kézbe került részvényeket). Másrészt az oroszok igyekeznek függetleníteni a horvát INA-t a magyar befolyástól.

Moszkvát az is zavarja a fideszesek szerint, hogy a magyar vezetés egy észak-dél irányú energetikai folyosóval próbálja enyhíteni a függőséget az orosz energiahordozóktól,

Kormánypárti politikusok szerint az oroszok a horvát akció után, nem kizárt, Szlovákiában próbálják majd aláásni a Mol térnyerését.

 

 

(nol.hu)

 

Cimkék: Mol, INA, Hernádi Zsolt, Oroszország
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat