OROSZVILAG.HU


Orosz lap a kettős állampolgárságról

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2011-08-03 13:08:30  |  
Gyóni Gábor

Orosz lap a kettős állampolgárságról

Mi veszélyezteti Ukrajna területi integritását? 

 Orosz lap a kettős állampolgárságról

 

A Nyezaviszimaja Gazeta orosz lap a magyar és román kettős állampolgárság Ukrajnát érintő vonatkozásairól közölt cikket: a lap szerint Kijev számára komoly gondokat okozhat, hogy Románia után Magyarország is állampolgársághoz juttatja a területén élő kisebbséget.

Bár Ukrajnában elvben a kettős állampolgárság tiltott, a gyakorlatban semmit nem tudnak tenni ellene. Immáron néhány százezres nagyságrendű népességről van szó, akik Kárpátalja és Bukovina területén EU tagállamok állampolgárságához juthatnak.

Románia talán komolyabb gondot okoz Ukrajna számára, hiszen Bukarestben jelenleg olyan erők vannak hatalmon, amelyek nyíltan megkérdőjelezik a fennálló államhatárokat és az egykori Nagy-Románia visszaállításáról álmodnak, melynek része volt a ma Ukrajnához tartozó Bukovina és a Budzsák egy része is. Moldova és Ukrajna román útlevelekkel való ellátása is a Nagy-Románia projekt része, véli Konsztantyin Bondarenko ukrán politológus.

Ami Magyarországot illeti, Kárpátalján mintegy 150 ezer ember él, akik igényt tarthatnak a magyar állampolgárságra. Kijev attól tart, ezek az emberek elhagyhatják az országot, tovább mélyítve Ukrajna rendkívül aggasztó demográfiai válságát. Bár Ukrajna tiltja a kettős állampolgárságot, semmit nem tudn ellene tenni, hiszen nem tudják törvényesen szankcionálni, ha valaki az ukrán állampolgársága mellett egy másik ország útlevelével is rendelkezik.

Alekszandr Gavris kárpátaljai politológus szerint a kettős állampolgárság Ukrajna területi egységét is veszélyeztetheti, hiszen a kulturális összetartozásról szóló jelszavak idővel akár a politikai összetartozás gondolatává is érhetnek.

Pavel Gricak, az Európai Ház nevű társadalmi szervezet vezetője szerint Magyarországnak és Romániának a lengyel példát kellett volna követnie kisebbségi ügyekben. Varsó ugyanis egy ún. „lengyel kártyát” adományozott a lengyel felmenőkkel rendelkező ukrajnai állampolgárok számára, amivel könnyebbé válik, többek között, a Lengyelországba történő belépés.

Ukrajna mindenestre akkor kerülhetné el legbiztosabban a szeparatizmus veszélyét, ha olyan feltételeket biztosítana állampolgárainak, hogy azok ne gondolkodjanak az ország elhagyásán. Ehhez képest Ukrajnában a gazdasági gondok mellett az egyes régiók közti szakadék is elmélyülni látszik: különösen felerősödött az elmúlt időszakban a Nyugat-Ukrajnával, és a nyugat-ukrajnai nacionalizmussal szembeni ellenszenv. Ez, és a gazdasági problémák jelentik Ukrajna területi egységére a legnagyobb veszélyt.

 

 

 

(Tatyjána Ivzsenko: Zapadnaja Ukraina uzse integrirovalasz v JESZ, Nyezaviszimaja Gazeta 2011. 08. 03.) 

 

Cimkék: Ukrajna, kettős állampolgárság, Nagy-Románia, Kárpátalja,
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat