OROSZVILAG.HU


Megállapodás a Déli Áramlatról 

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2011-09-17 08:17:55  |  
Oroszvilag.hu

Megállapodás a Déli Áramlatról 

Oroszország győzelme, Ukrajna veresége 

 Megállapodás a Déli Áramlatról 

 

Szeptember 16-án Szocsiban került sor a Déli Áramlat gázvezetéket megvalósító South Stream Transportban résztvevő cégek, az orosz Gazprom, az olasz Eni, a francia Edf, és a német Wintershall közti megállapodás aláírására a projekt kivitelezéséről. A South Stream Transportban 50 %-os részesedést kap a Gazprom, 20 %-ot az Eni, 15-15 %-ot a francia és a német cég. Az aláírási ceremónián megjelent Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök is.

A Déli Áramlat a tervek szerint évi 63 milliárd köbméter gázt szállítana Oroszországból Bulgáriába a Fekete-tengeren át. Bulgáriában a Déli Áramlat kétfelé ágazna, a déli ág Görögországon keresztül menne Olaszországba, az északi Szerbián és Magyarországon át Ausztriába.

Viktor Janukovics ukrán elnök közben megismételte Kijev ajánlatát, miszerint a Déli Áramlat gázvezeték – amelynek a célja éppen Ukrajna megkerülése, tranzitból való kizárása - Ukrajna szárazföldi területén haladjon át, mivel így a projekt megvalósítása ötször olcsóbb lenne. A Gazprom ezt az kezdeményezést elutasította.

A Déli Áramlat a tervek szerint 2015-ben indulhat.

 

(Vedomosztyi)

 

 

Cimkék: Déli Áramlat, Szocsi
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat