OROSZVILAG.HU


Schmitt Pál Közép-Ázsiába látogat

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2011-11-06 10:00:09  |  
Kecskeméti Gábor

Schmitt Pál Közép-Ázsiába látogat

Azerbajdzsán, Türkmenisztán, Üzbegisztán az úti cél

Schmitt Pál Közép-Ázsiába látogat

Schmitt Pál november 6. és 11. között Közép-Ázsiába látogat. Utazásai során találkozni fog Ilham Alijev azerbajdzsáni, Iszlam Karimov üzbegisztáni és Gurbanguli Berdimuhamedov türkmenisztáni elnökkel.

A tevek szerint számos megállapodást hoznak tető alá a közép-ázsiai államokkal. A köztársasági elnököt népes üzleti, befektetői csoport is elkíséri. Nyilvánvaló, hogy a telített EU-s piac mellett Magyarországnak a nem túl távoli posztszovjet régióban is keresnie kell az export lehetőségeit, így a kereskedelem területén jócskán van mit előmozdítani. (Beszédes adat: Üzbegisztán és Magyarország kétoldalú kereskedelme 2010-ben mindössze 36.5 millió amerikai dollár volt - igaz jelentős magyar többlettel.)

Egyértelmű, hogy a közép-ázsiai és kaukázusi régió az egész világban felértékelődött. Nem véletlen, hogy Türkmenisztán, Azerbajdzsán, vagy éppen Üzbegisztán fővárosaiban egyre gyakrabban bukkannak fel a világpolitika alakítói, így a francia, a kínai elnök, vagy éppen az amerikai külügyminiszter.

(UzDaily.com, KEH.hu)
Cimkék: schmitt pál, közép ázsia, export, kereskedelem, körút,
Országok: Azerbajdzsán Türkmenisztán Üzbegisztán
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat