OROSZVILAG.HU


Az orosz Külügyminisztérium hazánkról

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2012-01-04 10:24:47  |  
Oroszvilag.hu

Az orosz Külügyminisztérium hazánkról

Moszkvai helyzetértékelés

 Az orosz Külügyminisztérium hazánkról

 

Az orosz Külügyminisztérium 2011. december 29-én közzétett előadása „Az emberi jogok helyzetéről a világ néhány országában” Magyarország kapcsán is megjegyzéseket fogalmaz meg (a 90 oldalas dokumentum a világ és az EU több országával is foglalkozik, az Unión belül elsősorban a balti jogtiprásokat emeli ki).

A dokumentum szerint Magyarország számára problémát jelent az egyre növekvő (a hivatalos adatok szerint 200 ezres, független elemzők szerint 1 milliós körüli) cigány népesség helyzete, és a növekvő cigányellenesség.

Az orosz külügy magyar és külföldi forrásokra hivatkozva azt állítja, Magyarországon problémás az igazságszolgáltatás és a szólásszabadság helyzete.

A Szmolenszk tér szerint Magyarországon kísérlet történik a történelem, s különösen a második világháború eseményeinek átértelmezésére. A dokumentum hivatkozik a Fidesz azon terveire, melyek alapján büntetőjogi eljárás alá vennék az 1956 utáni megtorlás irányítóit és a Kádár-rendszer funkcionáriusait. Idézik Lázár Jánost, aki szerint az új alkotmány teremti meg az alapot erre a lépésre (eszerint Magyarország 1944 és 1990 között idegen megszállás alatt álló ország volt). Ezek a lépések az orosz diplomácia szerint a Horthy-rendszer („amely belerángatta Magyarországot a Szovjetunió elleni háborúba a hitlerista Németország oldalán”) és a „magyar fasiszták bűntetteinek” rehabilitációját is szolgálják.

 

 

(mid.ru) 

 

Cimkék: magyar-orosz kapcsolatok, 2011, orosz külügyminisztérium
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat