OROSZVILAG.HU


Egy orosz interpretáció a magyar-EU vitáról

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2012-01-18 12:23:10  |  
Gyóni Gábor

Egy orosz interpretáció a magyar-EU vitáról

Be akarják dönteni az országot? 

Egy orosz interpretáció a magyar-EU vitáról

 

A regnum.ru portál szokásos, Magyarországról szóló „jelentésében” érdekes interpretáció olvasható a Budapest és Brüsszel közti konfliktusról, amiből az alábbiakban idézünk (tekintettel az ügy összeurópai fontosságára).

A cikk ismerteti a magyar kormány és az EU közti nézeteltéréseket, majd Fellegi Tamás sikertelen tárgyalását az IMF vezetőivel azzal indokolja, hogy a pénzügyi szervezet nemcsak gazdasági, hanem politikai lépések megtételét is várja a magyar kormánytól.

A tárgyalások napján Jose Manuel Barroso Koppenhágából üzent a magyar kormánynak, miszerint az Európai Bizottság minden hatalmát beveti annak érdekében, hogy Magyarország kövesse az európai értékeket. Január 10-én az IMF igazgatója, Christine Lagarde Angela Merkel német kancellárral tárgyalt, amiből az következik, hogy az IMF előzetesen egyeztetett az Európai Bizottsággal és a német kormánnyal a magyar kérdésről.

Magyarország és Brüsszel vitája némileg Litvánia és Moszkva 1990-es konfliktusára emlékeztet. Nincs szó Magyarország kizárásáról az EU-ból, hiszen erre vonatkozóan nincs bejáratott mechanizmus. Mindazonáltal Magyarország 2012 tavaszára eljuthat egy olyan helyzetbe, hogy „nem kár érte.” Magyarország GDP-je az EU gazdaságának mindössze 0,8 %-át teszi ki, tehát egy esetleges magyar összeomlás nem fogja megrengetni Európát. Az események ilyen végkifejletét bizonyos hatalmi érdekek is előmozdíthatják.

Az Egyesült Államok érdekelt az európai krízis elmélyítésében, különösen ami a pénzügyi válságot illeti. A magyar államcsőd szintén amerikai érdek, mert ezzel bővíteni lehet a világ (Európa) válságzónáit. „A Kelet-Európa és a Balkán metszéspontján található Magyarország, kiegészítve a Kárpát-medence nemzetiségi problémáival – ideális terep egy válságkísérlet lefolytatásához, mely a későbbiekben akár véres kimenetelű is lehet.” Németországnak szintén érdeke Magyarország megregulázása, egyrészt a magyar kormány által kivetett, a német cégeket is sújtó adók miatt; másrészt pedig Magyarország ideális pofozógép lehet, amin példát statuálhatnak az esetlegesen más renitens államok számára.

 

(regnum.ru) 

 

 

Cimkék: Magyarország, EU, IMF, Németország
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat