OROSZVILAG.HU


Ukrajna 2010: honnan hová?

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2010-03-28 18:57:29  |  
Oroszvilag.hu

Ukrajna 2010: honnan hová?

Ukrajna-konferencia Nyíregyházán

 Ukrajna 2010: honnan hová?

 

A Nyíregyházi Főiskola Kelet- és Közép-európai Kutató Központja 2010. március 26-án Ukrajna-konferenciát rendezett. A KEKK-nek 2009-es megalakulása óta ez már a második nemzetközi konferenciája – közel egy éve „Oroszország a XXI. században” címmel rendezték meg első tanácskozásukat. Az „Ukrajna 2010: honnan hová?” címmel megrendezett mostani tanácskozáson legnagyobb szomszédunk, a 42 milliós Ukrajna elnökválasztás utáni helyzetéről, jelenéről, múltjáról és jövőjéről esett szó. A neves ukrán politológusok, történészek és üzletemberek részvételével megtartott eszmecserén köszöntőt mondott Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Közgyűlés elnöke, Csabai Lászlóné, Nyíregyháza polgármestere, s előadást tartott Dmytro Tkacs, Ukrajna nagykövete és Ivan Ivancso, nyíregyházi ukrán főkonzul is.

A felszólalók hangsúlyozták a gazdasági-kereskedelmi, politikai, kulturális, oktatási együttműködés fejlesztésének fontosságát. Ukrajna nemcsak fontos energetikai tranzitország Magyarország számára, hanem nyersanyag-beszerzési forrás is, míg az ukrán piac fontos felvevőpiaca a magyar termékeknek. Magyarország alkotmányos felelősséget érez a kárpátaljai, mintegy 160 000 fős magyarságért is, melynek identitás-megőrzését minden lehetséges eszközzel segíteni kell. Az elemzők üdvözölték az új ukrán kormány azon szándékát, hogy el akarja törölni a nemzeti kisebbségeket sújtó diszkriminációs oktatási intézkedéseket, és egyben síkraszálltak a két ország közötti kulturális és oktatási kapcsolatok növeléséért. 

Lezsák Sándor köszöntőjében kiemelte, hogy Magyarországnak a nyugati integrációs szervezetek tagjaként hatalmas lehetőségei vannak Keleten, s így közvetlen szomszédunkban Ukrajnában. Valamennyiünk közös érdeke, hogy Ukrajna Viktor Janukovics elnökségével és Mykola Azarov miniszterelnökségével stabilizálódjon, s meginduljon a gazdasági fejlődés útján. A parlament alelnöke rámutatott, hogy Magyarország történelmi szerepet játszott Ukrajna függetlenségének elnyerésekor az új kapcsolatok kiépítésében, s most a feladat a kapcsolatok továbbépítése. Dmytro Tkacs ukrán nagykövet rámutatott arra a kivételes történelmi pillanatra, amikor az elnök és a miniszterelnök nem egymás konkurense, hanem egy politikai vonal képviselője. Mindez reményt jelent a stabilizáció megvalósítására. Janukovics első útja Brüsszelbe vezetett, s mindez azt jelenti, hogy Ukrajna Oroszország mellett rendkívül fontosnak tartja az Európai Unióhoz fűződő kapcsolatok fejlesztését is.

A KEKK Ukrajna-konferenciája jelzi az intézmény erőteljes szándékát arra vonatkozóan, hogy erősítse a kelet-közép-európai térségre vonatkozó oktatási és kutatási elképzeléseit. Az itt kiképzett kelet-közép-európai szakértők az intézmény szándékai szerint nemcsak a közigazgatásban és a diplomáciában, hanem az üzleti szférában is elhelyezkedhetnek. 

 

Cimkék:
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat