OROSZVILAG.HU


Népirtással vádolják a ruszinok Ukrajnát 

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2012-04-12 13:08:11  |  
Gyóni Gábor

Népirtással vádolják a ruszinok Ukrajnát 

Kijev még a ruszinok létét sem ismeri el

 Népirtással vádolják a ruszinok Ukrajnát 

A kárpátaljai – Ukrajna által el nem ismert – ruszin kisebbség vezetői nemzetközi bírósághoz fordulnának, mert állításuk szerint az ukrán állam népirtást hajtott végre velük szemben. A ruszinokat támogatják az ukrajnai oroszbarát erők is, valamint azok, akik Ukrajnát föderatív államként képzelik el.

Az ukrajnai ruszinkérdés a ’90-es évek eleje után a 2008-as kaukázusi háború után éleződött ki ismét, az abház és dél-oszét sikerek után a ruszin Szojm is elérkezettnek látta az időt, hogy felhívást intézzen egy, a Kárpátalja területén kialakítandó, Podkarpatszka Rusz nevű, „nemzetközi ellenőrzés alatt álló autonóm adminisztratív-nemzeti terület” megalapítása érdekében. A ruszinok az EU, USA és Oroszország vezetőihez fordultak kérvényükkel, ami azonban válasz nélkül maradt. Ellenlépésként az ukrán titkosszolgálat (SZBU) eljárás indított a ruszin nemzeti mozgalom vezetője, Dmitrij Szidor pravoszláv pap ellen, mivel az Ukrajna területi egysége ellen lépett fel.

Idén márciusban az ungvári bíróság három évi – felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélte Szidort. Szidor szerint ő maga politikai machinációk áldozata, s arra emlékeztetett: az 1991. december 1-én tartott kárpátaljai referendumon a válaszadók 78 %-a a kárpátaljai önrendelkezés mellett foglalt állást. Csakhogy Kijev nemhogy ezt nem ismeri el, de még a ruszinok létét sem!

A ruszinokat nyíltan eddig csak az ukrajnai „Orosz Blokk” támogatta. Szerintük a ruszinok testvérnép, követeléseik pedig megalapozottak. Az Orosz Blokk egyébként Ukrajna föderalizását támogatná, ez azonban könnyen a számos történelmi-kulturális törésvonal mentén megosztott ország széthullásához is vezethet.

Alekszaj Garany kijevi politológus szerint csak mintegy tízezer embernek van ruszin identitása Ukrajnában. Garany emlékeztetett, Ausztria-Magyarország fennállása idején az összes ukránt ruszinnak nevezték. Ausztria-Magyarország széthullása után azonban, a később Ukrajnához kerülő területeken a „ruszinokat” már ukránnak nevezték. A ruszin elnevezés Csehszlovákiában (majd Magyarországon, tehát Kárpátalján) maradt meg.

 

(Nyezaviszimaja Gazeta) 

Cimkék: Ukrajna, Kárpátalja, ruszinok, ukránok, Dmitrij Szidor
Országok: Ukrajna
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat