OROSZVILAG.HU


Bővülő magyar-orosz gazdasági kapcsolatok?

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2012-07-24 15:26:59  |  
Kecskeméti Gábor

Bővülő magyar-orosz gazdasági kapcsolatok?

Orosz értékpapírok és a Ganz oroszországi megrendelései

Bővülő magyar-orosz gazdasági kapcsolatok?Bővülő magyar-orosz gazdasági kapcsolatok?Bővülő magyar-orosz gazdasági kapcsolatok?

A napokban több gazdasági hír is napvilágot látott a magyar médiában, ami a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok fokozatos bővülését támasztja alá. Magyarország egyik vezető értékpapír kereskedelmi társasága, a belga tulajdonú KBC Equitas a napokban tette lehetővé, hogy magyarországi ügyfeleik a londoni értéktőzsdén keresztül orosz nagyvállalatok értékpapírjait vásárolhassák meg.

A cég saját bevallása szerint sok magyarországi ügyfelük érdeklődött az orosz papírok iránt, ezért döntöttek amellett, hogy saját kereskedési rendszerükön és a londoni értéktőzsdén keresztül az orosz értékpapírokkal való kereskedést bárki számára lehetővé teszik, kezdetben 40 oroszországi óriáscég, többek között a Gazprom (a világ legnagyobb gázkitermelője és
2011-ben a világ legtöbb profitot termelő vállalata), a Lukoil, a Szurgutnyeftyegaz, vagy épp a nemrégiben Magyarországra érkezett Szberbank részvényeivel.

Az ekkor méretű orosz vállalatok értékét és a papírjaik iránti megnövekedett érdeklődést jól jelzi, hogy míg a Budapesti Értéktőzsde mostani átlagos napi forgalma alig éri el a négy milliárd forintot, addig a Gazprom jegyzése egymagában nyolcvan milliárd forintos forgalmat generált a londoni tőzsdén. A papírokkal való kereskedelem természetesen nem forintban, vagy rubelben, hanem amerikai dollárban folyik.

Az értékpapírok mellett azonban „kézzel fogható” bővülés is történt: a Ganz Engineering a héten átadta az orosz megrendelők számára a rosztovi atomerőműbe szánt hét szivattyút. (A 3-as blokkba összesen kilenc ilyen szivattyút szánnak.) A megrendelés értéke eléri a 2.5 milliárd forintot. A cég adatai szerint a szivattyúk tömege egyenként 100 tonna, óriási mennyiségű víz megmozgatására képesek, s ami talán ennél is fontosabb, hogy a gyártás során magyar mérnököket és szakembereket alkalmaztak.

Mivel a szivattyúk összeszerelt állapotban szállíthatatlanok, így ezeket szétszerelve uszályra rakják Csepelen, s a Dunán Konstancáig szállítják, ahonnan az oroszországi Novorosszijszkba „hajóznak”, majd ismét uszályra kerülnek, hogy a Donon jussanak el Rosztovig. A vállalat jövőre a 4-es blokk számára kilenc ugyanilyen szivattyút fog legyártani, s a legfrissebb hírek szerint nyolc ugyanilyen szivattyút rendeltek meg a kalinyingrádi, épülőfélben lévő baltikumi atomerőműbe. A Ganz a tervek szerint részt fog venni a Leningrád atomerőmű egyes műszaki berendezéseinek legyártásában is, de a jövőben pályáznak majd ukrajnai atomerőművekhez is.

A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. számára az tette lehetővé az oroszországi piacra lépést, hogy 2008-ban vegyesvállalatot hozott létre a Ganz Holding Zrt. és az orosz Atomenergomas Nyrt. Azóta a cég többszörösére növelte árbevételét. (Idén ez elérheti a 4.5 milliárd forintot.) További perspektíva, hogy a Ganz Engineering a Roszatom által vezetett, nem oroszországi reaktorépítések számára is hasonló berendezéseket szállítson. Akár Paksra is.

(KBC Equitas, MTI)

  

Cimkék: magyarország, export, kbc, roszatom, ganz, atomerőnű, rosztov, kalinyingrád, duna, hajó, blokk, szivattyú, tőzsde, london, gazprom, lukoil, szberbank,
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat