OROSZVILAG.HU


Elhúzódik a Wizz Air moszkvai járatának indulása

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2013-02-08 14:09:45  |  
Kecskeméti Gábor

Elhúzódik a Wizz Air moszkvai járatának indulása

Veszélyben az Aeroflot monopóliuma

Elhúzódik a Wizz Air moszkvai járatának indulásaElhúzódik a Wizz Air moszkvai járatának indulása

Az orosz légügyi hatóság és a közlekedési minisztérium közötti egyeztetés elhúzódása miatt késik a Wizz Air Budapest-Moszkva járatának indítása - írta pénteken több orosz turisztikai portál a gazeta.ru internetes újság értesüléseire hivatkozva. Az Oroszországi Utazási Irodák Szövetségének honlapján megjelentek szerint az orosz közlekedési tárcánál közölték, hogy tavaly év végén kiegészítő tájékoztatást kértek a magyar légügyi hatóságoktól a Wizz Airről, de az mind a mai napig nem érkezett meg Moszkvába.

A magyar Polgári Légiközlekedési Hatóságnál szerdán azt közölték a gazeta.ru hír és elemző oldal kérdésére, hogy nem kaptak semmiféle megkeresést az orosz hatóságoktól. A Wizz Air pedig nem kommentálta a moszkvai értesüléseket. Azután, hogy a Malév (2012. februárjában bekövetkezett csődjét követően) kivonult a piacról a Moszkva-Budapest útvonalon egyedül az Aeroflot üzemeltet járatot - emlékeztet az orosz szövetség. Az 51 százalékban állami tulajdonban lévő legnagyobb orosz légitársaság monopolhelyzete miatt megdrágultak a repülőjegyek Moszkva és Budapest között.

Éppen ezért az orosz utazási irodák inkább külföldi légitársaságok járataira vásárolnak jegykontingenseket. Hévízre például olcsóbb és gyorsabb Bécsen keresztül utaztatni a turistákat, az újévre pedig charterjáratokat béreltek az orosz utazási irodák Budapest irányába. A Légiközlekedési Hatóság tavaly október 25-én jelentette be, a Wizz Airt jelölték ki, hogy Budapestről Moszkvába, Törökországba, Izraelbe és Ukrajnába indíthat járatot.

Egy nevének elhallgatását kérő szakértő azzal magyarázta az orosz hatóságok késlekedését a Wizz Air engedélyének kiadásával kapcsolatosan, hogy az orosz-magyar kormányközi megállapodásban nemzeti légitársaságról van szó, amely jogot kaphat rá, hogy rendszeres járatot üzemeltethessen a két ország között. A Wizz Air azonban, bár budapesti székhellyel rendelkezik, ténylegesen nem magyar légitársaság, mivel az Indigo Partners amerikai magáncég alapítóként vesz részt benne.

(hirado.ru, gazeta.ru)

 

 

 

 

 

 

Cimkék: légiközlekedés, hatóság, moszkva, wizz air, malév, budapest, aeroflot, csőd, utazás,
Országok: Ukrajna Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat