OROSZVILAG.HU


Szijjártó kitüntette Zubkovot

Címlap » Hírek » Magyarország és a posztszovjet térség
  |  2013-03-28 08:54:02  |  
Oroszvilag.hu

Szijjártó kitüntette Zubkovot

A magyar-orosz kapcsolatok fejlesztése érdekében végzett tevékenységéért

 Szijjártó kitüntette Zubkovot

 

 

A Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést adta március 27-én Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár Viktor Zubkov volt orosz miniszterelnöknek, a Gazprom igazgatótanácsa elnökének a magyar-orosz kapcsolatok fejlesztése érdekében végzett tevékenységéért. Viktor Zubkov érdeme, hogy „még a válság legnehezebb éve, a 2008-as esztendő sem tudta elsöpörni a Magyarország és Oroszország közötti kereskedelmi kapcsolatokat”, s hogy Oroszország Magyarország legnagyobb EU-n kívüli kereskedelmi partnere – jelentette ki Szijjártó Péter a Parlamentben tartott ünnepségen.

Az államtitkár szerint a pénzügyi válság után új korszak kezdődik Európában, melyben kiemelkedően fontos szerepe lesz Oroszországnak. Épp ezért „elementáris érdekünk, hogy a kölcsönös tisztelet talaján állva jó viszonyban legyünk és szoros együttműködést folytassunk Oroszországgal.” A magyar külgazdaság-politika egyik legfontosabb célkitűzése az Oroszországgal folytatott külkereskedelemben meglévő negatív kereskedelmi szaldó kiegyensúlyozása.

Viktor Zubkov szavai szerint a magyar-orosz kapcsolatokat az eddigiekben és a jövőben is az energetika határozza meg. Oroszország kész részt venni a paksi atomerőmű modernizációjában, ugyanakkor a mezőgazdaság, élelmiszeripar és az oktatás is a magyar-orosz együttműködés fontos területe. Zubkov szavai szerint a továbbiakban is támogatni fogja a magyar-orosz kapcsolatok fejlődését.

 

Szijjártó kitüntette Zubkovot

(kormany.hu, rg.ru)

 

Cimkék: Viktor Zubkov, magyar-orosz kapcsolatok, Szijjártó Péter
Országok: Oroszország
Megosztás:


 

Oroszvilag.hu | Impresszum  |  Kapcsolat